Viesuļvētras "Katrīna" un tās izraisīto plūdu piemeklētajā Ņūorleānā var iet bojā tūkstošiem bez pajumtes un saimnieka palikušu suņu, ja tuvākajā laikā viņiem netiks sniegta palīdzība, vēsta "The Sun".
Daļu dzīvnieku saimnieki evakuējoties bijuši spiesti atstāt pilsētā, daļa suņu noklīduši, vēl citiem saimnieki acīmredzot gājuši bojā. Ceļoties plūdu ūdeņiem, suņi patvērušies uz mašīnu jumtiem vai namu kāpņu telpās, daudzi palikuši piesieti pie māju lievenēm un šobrīd ir izbadējušies un izmisuši. Suņu rejas pilsētā dzirdamas jūdzēm tālu, vēsta CNN.

Ar dzīvnieku evakuāciju šobrīd nodarbojas glābēji no dažādām organizācijām, kas ieradušies no visas valsts, bet tikai nesen saņēmuši atļauju iebraukt pilsētā ar savām laivām. Darbā iesaistījušies arī brīvprātīgie.

"Suņi ir visur, viņi smilkst, rej un gaudo, lūdzot palīdzību. Mēs ļoti baidāmies, ka liela daļa Ņūorleānas suņu vai nu noslīkuši vai arī drīz var nobeigties aiz bada," sacījusi organizācijas "Humane Society of the United States" viceprezidente Melisa Rubina.

Militārajiem glābšanas dienestiem aizliegts iet palīgā suņiem, lai varētu pilnībā nodoties cilvēku glābšanai. Tomēr, kā atzinis kāds kareivis, "ir ļoti smagi noraudzīties, kā dzīvnieki iet bojā".

Glābēji cenšas atrastos suņus, kaķus, zirgus un citus mājdzīvniekus nogādāt dzīvnieku patversmēs ārpus plūdu skartajiem apvidiem, taču viņiem nākas sacensties ar laiku.

Darbs nesokas ātri, visgrūtāk ir tikt galā ar pārbiedētajiem kaķiem, kas slēpjas no svešiem cilvēkiem zem mēbelēm, stāstījis organizācijas "Labākie draugi" vadītājs Maikls Mauntins.

Glābēji, kas uzklausa tūkstošiem zvanu pa īpašu "karsto tālruni", savā darbā izmanto galvenokārt laivas. Vispirms dzīvnieki tiek nogādāti savākšanas punktos, lai tālāk ceļotu uz patversmēm, kur viņi tiek paēdināti un vajadzības gadījumā var saņemt veterinārārstu palīdzību.

Suņu fotogrāfijas un identifikācijas žetonu dati tūlīt tiek apkopoti vienotā Luiziānas štata datu bāzē. Ziņas par neidentificētajiem dzīvniekiem paredzēts ievietot interneta lapā "Petfinder.com".

Dažiem saimniekiem savus mīluļus jau izdevies atrast. Kā atzīst glābēji, kas vērojuši šādas atkalredzēšanās reizes, tās palīdz sajust, ka viņu darbam ir jēga. "Ja cilvēkam, kas zaudējis pilnīgi visu, izdodas atrast savu suni, tas viņam nozīmē kaut ko lielāku, nekā varētu šķist pirmajā acumirklī," sacījusi Rubina.

Glābēji stāsta arī par gadījumiem, kad cilvēki atteikušies evakuēties, ja viņiem jāatstāj likteņa varā suņi. "Mani suņi ir vienīgie, uz ko es varu pilnīgi paļauties," sacījis ņūorleānietis Roberts.

"Valdībai būtu jāsaprot, ka cilvēki negrib šķirties no saviem dzīvniekiem," sacījusi Rubina. Dzīvnieku glābēji vairākkārt saņēmuši ziņas par tādiem gadījumiem un ieradušies, lai nogādātu suņus vietā, kur saimnieki tos droši varēs atrast.

Dzīvnieku aizsardzības organizācijas saņem ziedojumus no atbalstītājiem visā valstī - kaķu un suņu barību, medikamentus un naudu, kas acīmredzot noderēs, lai atjaunotu daudzas dzīvnieku patversmes, ko nopostījusi viesuļvētra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!