Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts ignorējis sava aizsardzības ministra aicinājumu pārtraukt rakšanas darbus netālu no Jeruzalemes islāma nozīmīgākās svētvietas, ceturtdien ziņo laikraksts "Haaretz".
Izraēlas un palestīniešu attiecībās palielinājās spriedze, kad Izraēla sāka arheoloģiskos izrakumus netālu no islāma trešās svētākās vietas - Al Aksas mošejas kompleksa.

Arābu valstis lūgušas Izraēlu pārtraukt ceturtdien sāktos darbus, norādot, ka tie var sabojāt mošejas pamatus. Palestīnieši pat draudējuši, ka pamiers ar Izraēlu Gazas sektorā var izjukt, ja darbi turpināsies.

"Rūpīga lietas izpēte atklātu, ka pašreizējie darbi nevienam nenodarīs nekādu kaitējumu un argumentiem pret šiem darbiem nav nekāda pamata," laikraksts citē Olmerta kancelejas paziņoto, kad tā noraidīja aizsardzības ministra Amira Pereca rakstveida aicinājumu.

Aizsardzības ministrija un Olmerta kanceleja pagaidām nekomentē šo ziņu.

Kā raksta "Haaretz", Perecs rakstījis Olmertam trešdien, aicinot nekavējoties pārtraukt darbus, baidoties no eskalācijas un stāvokļa pasliktināšanās drošības jomā.

Palestīniešu prezidenta Mahmuda Abasa grupējums "Fatah" paziņojis, ka gadījumā, ja mošejai tiks nodarīts kaitējums, tiks lauzta novembrī panāktā pamiera vienošanās un sāksies "dusmu vulkāna izvirdums", kaut arī pamiers lielā mērā mazinājis Izraēlas un palestīniešu savstarpējo vardarbību Gazas sektora pierobežas rajonā.

Izraēlas Senlietu pārvalde norādījusi, ka veic arheoloģiskos izrakumus kalna pakājē, pirms tur tiks celts jauns 100 metrus garš kājnieku tiltiņš no Raudu mūra piekājes uz mošeju kompleksa vārtiem, lai aizstātu veco uzbrauktuvi, kas 2004.gadā cieta nelielā zemestrīcē, kā arī no sniega un lietus. Divi buldozeri otrdien sāka uzlauzt bruģi vecās uzbrauktuves pakājē.

"Darbi nekādā mērā neskar Tempļa kalna mūri, kas stingri balstās uz klintīm," sacījis Senlietu pārvaldes Izrakumu daļas vadītājs Gideons Avni.

"Es vēršos pie Olmerta ar lūgumu vēlreiz padomāt," Izraēlas radio teica Izraēlas islāma kustības vadītājs šeihs Abdalla Nimrs Darvišs.

Attiecībā uz 19.februārī Olmerta plānotajām miera sarunām ar Abasu un ASV valsts sekretāri Kondolīzu Raisu, Darvišs norādīja: "Ja kāds grib runāt par mieru, tad viņš neveic izrakumus teritorijā ap svēto Al Aksas mošeju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!