Foto: DELFI

14 gadus vecā Lielbritānijas pusaudze, kura izdarīja pašnāvību pēc sarakstes Latvijā veidotajā sociālās saziņas vietnē "Ask.fm", lielāko daļu naidīgo komentāru nosūtījusi sev pati, atsaucoties uz "Ask.fm" vadību, ziņo laikraksta "Daily Mail" interneta vietne.

Britu meitene Hanna Smita pirms divām nedēļām atrasta mirusi savā guļamistabā pēc tam, kad interneta vietnē viņa anonīmi terorizēta, saukta par neglīteni un mudināta izskata dēļ izdarīt pašnāvību. Kādi anonīmi nerri "Ask.fm" meiteni saukuši par neglītu un teikuši, lai viņa izdara pašnāvību.

Tomēr avots Latvijā bāzētajā interneta vietnē "Ask.fm" paziņojis, ka pēc Hannai nosūtīto ziņojumu analīzes konstatēts, ka 98% vēstuļu nosūtīti no tās pašas IP adreses un tikai četri ziņojumi bijuši no citurienes, raksta "Daily Mail".

"Hannas gadījumā kompānija ir pārbaudījusi katru identitāti - IP adreses ir izsekojamas. Viņa pati sev publicēja anonīmas lietas," laikraksts citē avotu. Pusaudzes tēvs Deivids Smits norāda, ka "Ask.fm" šādā veidā "piesedz savu aizmuguri".

Hannas nāve bija piektais līdzīgais gadījums, kad pusaudžu pašnāvības saistīja ar vietni "Ask.fm", norāda laikraksts "Daily Mail". Pusaudžu vecāki mudinājuši slēgt šo Latvijā izveidoto vietni, kurā lietotāji var palikt anonīmi. Hannas tēvs rosinājis vietnes veidotājus saukt pie kriminālatbildības par uzkūdīšanu izdarīt pašnāvību.

Tikmēr divu no "Ask.fm" dibinātāju Marka un Iļjas Terebinu vecāki noliedz savu dēlu atbildību par pusaudžu pašnāvībām, norādot, ka atbildība būtu jāuzņemas jauniešu vecākiem, vēsta laikraksts "Daily Mail".

"Pie kā viņi ir vainīgi? Es domāju, ka drīzāk jāskatās uz šo pusaudžu vecākiem un veidu, kā bērni ir audzināti," brāļu Terebinu mātes Ludmilas teikto citē "Daily Mail".

"Protams, es jūtu līdzi viņiem. Ir šausmīgi tādā veidā zaudēt bērnu, bet, es atvainojos, tas ir saistīts ar to, kā jūs viņus audzināt. Es esmu māte un būtu noraizējusies, ja mans bērns daudz laika pavadītu internetā. Bet es nesaprotu, kāpēc par to vaino manus dēlus," skaidro Ludmila Terebina.

Pēc Hannas pašnāvības vietne "Ask.fm" ir atzinusi, ka Smitas pašnāvība ir traģēdija, un solījusi sadarboties ar policiju, lai noskaidrotu viņas nāves apstākļus. Vietne uzsvērusi, ka tā aicinot visus lietotājus un to vecākus ziņot par pazemošanas gadījumiem.

Daudzus "Ask,fm" lietotājus varētu šokēt brāļu Terebinu, kuri lepojas ar skaistām draudzenēm un brauc dārgās automašīnās, patiesie uzskati, uzsver "Daily Mail". Marks vietnē "Ask.fm" gejus esot nosaucis par "tiem muļķiem", bet Iļja paziņojis, ka "negulēs blakus homoseksuālim pat morgā", norāda laikraksts. Tāpat Iļja esot izteicies, ka vēlas ieviest Staļina laika likumus, kas aizliedz homoseksuālismu. 

Brāļu Terebinu 57 gadus vecā tēva Oļega ģimene okupētajā Latvijā ieradusies pēc Otrā pasaules kara, norāda "Daily Mail". Bijušais militārists apliecina savu uzticību Padomju Savienībai, norādot, ka nekad neaizmirsīs, "kam deva zvērestu", un kritizējot "aprobežoto" Mihailu Gorbačovu un "dzērāju" Borisu Jeļcinu par padomju varenības iznīcināšanu, raksta "Daily Mail".

Portālu "Ask.fm" radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka. Pusaudžu iecienītā vietne piedāvā iespēju uzdot un atbildēt uz jautājumiem, un ļauj lietotājiem palikt anonīmiem.

Portālam "Delfi" ar vietnes "Ask.fm" pārstāvjiem sazināties neizdevās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!