Foto: AFP/Scanpix

Turciju pēc tam, kad Sīrija notrieca tās iznīcinātāju, var ieraut kaimiņvalsts iekšējā konfliktā, ceturtdien vēstīja laikraksts "Kommersant", piebilstot, ka vairākās Turcijas teritorijā esošās Sīrijas bēgļu nometnēs tiek sagatavoti opozīcijas kaujinieki.

Laikraksts norādīja, ka Brīvās Sīrijas armijas spēki, kas stājas pretī prezidenta Bašara al Asada armijai, daudz aktīvāk darbojas tieši Turcijas robežas tuvumā, jo īpaši Idlibas provincē.

"Kommersant" rīcībā esošā informācija liecina, ka vairākās Sīrijas bēgļiem izveidotās nometnēs Turcijā izvietoti ne vien civiliedzīvotāji, bet arī opozīcijas spēku kaujinieki, kur tie iziet sagatavošanas kursus, saņem ieročus un ekipējumu un gatavojas jauniem reidiem otrpus robežai.

"Ja Bašaram al Asadam lojālie spēki izpildīs Ankaras noteikumus un izbeigs operācijas pierobežas rajonos, opozīcijas spēki varēs atrisināt savu galveno stratēģisko uzdevumu - radīt buferzonas, kurās nav valdības spēku. Ar laiku tur varēs izveidot "revolucionāru valdību" un paralēlās varas institūcijas, ko atzīst citas valstis, pirmkārt jau Turcija," klāstīts "Kommersant" materiālā.

Laikraksts piebilda, ka Sīrijas valdības spēki pēdējo mēnešu laikā ir mēģinājuši nepieļaut šādu notikumu attīstību un vismaz pagaidām tas ir arī izdevies.

"Brīvās Sīrijas armija kontrolē atsevišķus rajonus un apdzīvotas vietas, tomēr nevar runāt par būtiskām "revolūcijas teritorijām"," uzsvēra "Kommersant".

Laikraksta vērtējumā jaunā Ankaras stratēģija var šo situāciju mainīt. "Turcijas reakcija [uz iznīcinātāja notriekšanu] nostiprina Brīvās Sīrijas armijas pozīcijas ne tikai Idlibas provincē un pierobežas rajonos, bet arī visā valstī," "Kommersant" citēja Brīvās Sīrijas armijas pulkvedi Maliku Kurdi.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans otrdien pauda dusmas par Sīrijas rīcību, notriecot Turcijas iznīcinātāju, un nosauca bijušo Ankaras sabiedroto Damasku par "skaidru un nepārprotamu draudu" Turcijas drošībai.

Erdogans paziņoja, ka viņa valdība pēc notikušā apņēmīgi dos prettriecienu un "spers nepieciešamos soļus, pati nosakot laiku, vietu un metodi".

Turcija nedēļas nogalē paziņoja, ka Sīrijas piektdien virs Vidusjūras notriektais Turcijas iznīcinātājs tobrīd atradās starptautiskajā gaisa telpā apmēram 15 minūtes pēc īslaicīgas iemaldīšanās Sīrijas gaisa telpā. Turcija uzsver, ka Sīrija notriekusi šo lidmašīnu bez brīdinājuma, turklāt lidmašīna nebija bruņota, lidoja mācību misijā un veica radarsistēmas testu.

Sīrija sestdien paziņoja, ka dienu iepriekš ir notriekusi šo lidmašīnu, jo tā ielidojusi Sīrijas gaisa telpā, turklāt lidojusi zemu, uzsverot, ka Sīrija īstenojusi savas suverēnās tiesības notriekt nezināmu lidmašīnu, kas neatļauti ielidojusi tās gaisa telpā. Sīrija nezināja, ka tā bija Turcijas lidmašīna, un neizjūt naidu pret Turciju, uzsvēra Sīrijas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!