Foto: morgueFile

Somijā ir atrastas padomju armijas ģenerālštāba kartes, kuras liecina par Padomju Savienības plāniem ieņemt Helsinkus, piektdien ziņoja Somijas lielākais laikraksts "Helsingin Sanomat".

Laikraksta rīcībā nonākušās slepenās kartes ir no pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. Tajās ir iezīmēti potenciālie mērķi Helsinku ieņemšanas gadījumā, tostarp prezidenta pils un parlamenta, ministriju, banku un pasta nodaļu ēkas. Ir atzīmētas arī ūdens attīrīšanas stacijas, ostas, sabiedriskā transporta mezgli, dzelzceļa stacijas un lidlauki.

Sešas kartes ir datētas ar 1989.gadu, bet informācija tām ir vākta vairākus gadus vai pat gadu desmitus, raksta "Helsingin Sanomat".

Bijušais Somijas Nacionālās aizsardzības augstskolas vadītājs rezerves apakšpulkvedis Jarmo Nieminens, kurš pētījis šīs kartes, strādājot pie savas grāmatas "Zili baltā Santahamina", uzskata, ka Helsinku ieņemšanas plāni tikuši izstrādāti lielvalstu bruņota konflikta gadījumam.

Nieminens uzskata, ka padomju izlūkdienestam bija zināma pat pilnīgi slepena informācija, piemēram, par sprāgstvielu noliktavas atrašanos Vallisāri salā Helsinkos. Gluži viss gan tam nebija zināms, jo kartēs nebija iezīmēta raķešu baterija Santahaminas salas dienvidu krastā. Santahaminas salā Helsinkos atrodas Nacionālās aizsardzības augstskola un gvardes jēgeru pulka bāze.

Tiek uzskatīts, ka šīs kartes tikušas saņemtas no Igaunijas. Kad padomju karaspēku izveda no Igaunijas, kādam no štāba vadītājiem tika uzdots iznīcināt šīs kartes, tomēr viņš daļu no tām saglabāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!