Turkmenistāna varētu palielināt Krievijai piegādātās gāzes cenu no 100 ASV dolāriem līdz 150 dolāriem (74,6 latiem) par 1000 kubikmetru, atsaucoties uz Turkmenistānas valdības pārstāvjiem, ceturtdien vēsta Krievijas laikraksts "Kommersant".
Turkmenistānas jaunais prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs plāno piekopt atklātāku ārējo politiku salīdzinājumā ar savu priekšteci Saparmuratu Nijazovu, tādējādi, iespējams, atverot gāzes tirgu Rietumu pircējiem.

Tajā pašā laikā viņš izteicās par spriedzi Krievijas un Turkmenistānas sarunās par dabasgāzes piegādēm.

Berdimuhamedovs aktīvi meklē investorus, "aicinot Lielbritānijas kompānijas attīstīt Kaspijas jūras atradnes", un "atklāti apstiprināja viņa priekšteča vienošanos par Turkmenistānas gāzes piegādēm Ķīnai", tādējādi "meklējot arvien stratēģiskākus partnerus pret Krieviju", raksta "Kommersant".

"Šādā gadījumā Krievijai nāksies izdarīt uz Turkmenistānu politisko spiedienu vai arī piekrist maksāt augstāku cenu, līdzīgi kā tas notika 2006.gadā, kad gāzes cena tika palielināta no 65 līdz 100 dolāriem (no 32,3 līdz 49,7 latiem)," raksta avīze.

Krievija varētu atļauties maksāt augstāku cenu, taču jaunie tarifi varētu radīt sarežģījumus Ukrainai, kas ir lielā mērā atkarīga no gāzes importa gan no Krievijas, gan Turkmenistānas.

"Ja Turkmenistāna paaugstinās gāzes piegāžu cenas, līdzīgi rīkosies arī Kazahstāna un Uzbekistāna, kas arī eksportē gāzi uz Ukrainu," vēsta laikraksts.

Krievija pagājušajā gadā importēja no Turkmenistānas 41 miljardu kubikmetru gāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!