Foto: EPA/Scanpix/LETA

Augsta ranga Ukrainas amatpersonas vasarā pastiprināja izlūkošanas datu apmaiņu ar amerikāņu kolēģiem, kad viņi sāka plānot pretuzbrukumu, kas ļāvis Ukrainas spēkiem pēdējo dienu laikā gūt ievērojamus panākumus valsts ziemeļaustrumos, atsaucoties uz ASV amatpersonām, ziņo laikraksts "The New York Times".

"Visa kara laikā ASV sniedz Ukrainai informāciju par komandpunktiem, munīcijas noliktavām un citiem galvenajiem Krievijas militāro līniju mezgliem," raksta avīze. "Tāda operatīvā informācija ļāva ukraiņiem, kuriem bija izšķiroša loma [pretuzbrukuma] plānošana un izpildē, mērķēt uz Krievijas karaspēku, nogalināt augsta ranga ģenerāļus un piespiest nogādāt munīciju tālāk no frontes līnijas."

Pēdējo nedēļu laikā ASV izlūkdienestu pārstāvji vairākkārt norādījuši, ka viņu rīcībā ir daudz vairāk informācijas par Krievijas militārajiem plāniem nekā par Ukrainas.

Taču, tiklīdz Ukraina sāka izstrādāt pretuzbrukuma plānu pret Krieviju, vadība Kijivā nolēma, ka, daloties informācijā ar ASV, viņi varētu iegūt lielāku atbalstu, avīzei skaidroja avoti.

Tieši kādu informāciju puses sniedza viena otrai, laikraksts nenorāda. Vienlaikus bijušais Pentagona darbinieks un un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) virsnieka Miks Malrojs norādījis, ka Ukrainas karaspēks virzās uz priekšu ātrāk, nekā gaidīts. "Tagad ir pienācis laiks Ukrainas armijai izmantot katru iespēju, lai vājinātu un iznīcinātu Krievijas kaujas spējas," sacīja Malrojs.

Vienlaikus pašreizējās un bijušās ASV amatpersonas atzinīgi vērtē Ukrainas rūpīgo sagatavošanos pretuzbrukumam. Ukrainas lēmums stāstīt par savu pretuzbrukumu dienvidos pirms trieciena veikšanas ziemeļaustrumos ir standarta maldināšanas paņēmiens, ko izmanto ASV speciālo operāciju spēki, kas apmāca ukraiņus kopš Krimas aneksijas 2014. gadā, raksta "The New York Times".

Tomēr pašreizējās ASV amatpersonas uzsver, ka ir pāragri spriest, vai Ukrainas armija spēs turpināt uzbrukumu tādā pašā tempā. Arī ukraiņi ir cietuši būtiskus zaudējumus un cieš no artilērijas lādiņu trūkuma.

Dažas ASV amatpersonas uzskata, ka, jo veiksmīgāk Ukraina darbosies dažās tuvākajās dienās, jo lielāka iespēja, ka Krievija meklēs veidus, kā veikt atbildes triecienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!