Foto: TASS/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejai ir nodoms saglabāt daļu tās kodolarsenāla un ražošanas objektus, vienlaikus to slēpjot no ASV, vēsta laikraksts "The Washington Post", atsaucoties uz ASV amatpersonām.

Kopš ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās 12. jūnijā savāktās liecības norāda uz slepenām rūpnīcām un metožu izstrādēm ieroču ražošanas slēpšanai, kas liek domāt, ka Phenjana gatavojas slēpt no ASV plānus par kodolieroču programmas turpināšanu.

Savukārt telekanāls "NBC News" ziņo, ka Ziemeļkoreja patiesībā palielinājusi degvielas ražošanu kodolieročiem, kas notiek vairākās slēptās vietās.

"Nav nekādu pierādījumu, ka viņi samazina krājumus vai ka ir apturējuši ražošanu," telekanālam pavēstīja viena ASV amatpersona. "Ir neapgāžami pierādījumi, ka viņi mēģina apmānīt ASV."

Džona Hopkinsa universitātes tīmekļa vietne "The 38 North" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka neskatoties uz denuklearizācijas solījumiem, Ziemeļkoreja strauji veic uzlabojumus Jonbjonas kodolobjektā.

Kims Trampam ir apsolījis "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā", taču nav skaidri definēts, kas tiek saprasts ar denuklearizāciju un nav arī noteikti nekādi termiņi.

Tramps apgalvo, ka process sāksies ātri, un paziņojis, ka "tā ir pilnīga denuklearizācija, kas jau notiek."

Taču 21. jūnijā uzņemtie komercsatelītu attēli liecina, ka Jonbjonā, kur atrodas Ziemeļkorejas lielākais kodolobjekts, darbi ne tikai turpinās, bet strauji tiek uzlabota arī infrastruktūra, vēsta "The 38 North".

Tīmekļa vietne secinājusi, ka urāna bagātināšanas rūpnīca turpina darboties, un uzbūvēti vairāki jauni objekti, tostarp inženiertehniskais birojs un piebraucamais ceļš uz ēku, kurā atrodas kodolreaktors.

Taču "The 38 North" norādījusi, ka operāciju turpināšanās kodolobjektā nebūtu jāsaista ar Ziemeļkorejas denuklearizācijas solījumu, jo amatpersonas, droši vien, turpina darboties ierastajā režīmā, kamēr netiks saņemti konkrēti rīkojumi no Phenjanas.

Gatavojoties Kima un Trampa samitam, Ziemeļkoreja maijā uzspridzināja savu vienīgo, bet stipri novecojušo kodolizmēģinājumu poligonu, kur tika veikti seši kodolizmēģinājumi.

Taču pēc samita Ziemeļkoreja ir pieklususi un ar jauniem solījumiem vai paziņojumiem nav nākusi klajā.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vēlas panākt sarunu turpināšanos, lai vienotos par denuklearizācijas detaļām, taču, kad šādas sarunas varētu notikt, nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!