Ziemeļkorejai ir slepena pazemes rūpnīca atombumbu izgatavošanai no bagātināta urāna, neskatoties uz to, ka tā šādas programmas pastāvēšanu noliedz, trešdien vēsta Dienvidkorejas laikraksts "Dong-A Ilbo".

Avīze atsaucas uz augsti stāvošu avotu valdībā, ka Dienvidkoreja un ASV apmainījušās ar izlūkošanas datiem par rūpnīcu Jonbjonas apgabalā.

"Neskatoties uz Ziemeļkorejas noliegumu, ka pastāv urāna bagātināšanas programmas, Dienvidkoreja un ASV apmainījušās ar informāciju, ka Ziemeļkoreja ir uzbūvējusi urāna bagātināšanas rūpnīcu un tā strādā," sacīja avots.

Kā raksta avīze, abas valstis uzskata, ka rūpnīcā var ražot bagātinātu urānu atombumbām. Rūpnīca atrodas Jonbjonā, kur atrodas Ziemeļkorejas plutonija kodolkomplekss.

Ziemeļkoreja un ASV 1994.gadā noslēdza vienošanos par plutonija ražošanas reaktora slēgšanu apmaiņā pret diviem vieglā ūdens reaktoriem un ikgadējām mazuta piegādēm.

Vašingtona 2002.gadā iesniedza Phenjanai pierādījumus par slepenas urāna bagātināšanas programmas eksistenci, taču tā apsūdzības noraidīja un atkal iedarbināja Jonbjonas plutonija reaktoru.

2007.gadā sešu pušu sarunās par Ziemeļkorejas kodolprogrammu Phenjana piekrita apturēt savu kodolprogrammu apmaiņā pret plašu starptautisko palīdzību un diplomātiskiem pasākumiem. Kopš tā laika Jonbjonas reaktors ir slēgts.

Taču nākamais sarunu posms par pilnīgu kodolatbruņošanos apmaiņā pret diplomātiskām attiecībām ar Vašingtonu ir nonācis strupceļā sakarā ar strīdiem par veidiem, kā pārbaudīt Ziemeļkorejas saistību izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!