Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirmdien Vīnē atsāksies sarunas par 2015. gadā parakstītās Irānas kodolvienošanās (saīsinājumā dēvētas par JCPOA) atjaunošanu. Līgums, kas uzskatīts par ASV eksprezidenta Baraka Obamas spilgtāko ārpolitikas sasniegumu, nu jau vairākus gadus ir tuvu savai nāvei. Uz Austrijas galvaspilsētu pasaules lielvaru līderi pošas ar vienu mērķi – vēlreiz mēģināt šo līgumu reanimēt.

Situācija šodien krasi atšķiras no tās, kura pastāvēja JCPOA parakstīšanas brīdī. ASV vairs nav šī līguma dalībvalsts. Irāna ir ievērojami tuvāk atombumbas ieguvei. Procesā iesaistītās puses ir ieinteresētas vienošanos atjaunot, taču tām ir atšķirīgi uzskati par to, kā tas būtu panākams.

Turpmākajās rindās ielūkojamies faktoros, kas jaunnedēļ gaidāmās sarunas padara par būtiskām, un skaidrojam iemeslus, kuri varētu ietekmēt to rezultātu. Savukārt  par Irānas kodolprogrammas ietekmi uz reģionālo drošību "Delfi" jautāja Rīgas Stradiņa universitātes docentam un Latvijas Ārpolitikas institūta vecākajam pētniekam Mārim Andžānam.

Kas ir JCPOA?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!