Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas ziemeļu piekrastes tuvumā trešdien gāja bojā vismaz 27 migranti, nogrimstot laivai, ar kuru viņi mēģināja šķērsot Lamanša šaurumu, lai no Francijas nokļūtu Lielbritānijā.

Tā bija upuru skaita ziņā lielākā katastrofa Lamanšā, kopš šis jūras šaurums kļuvis par vienu no nelikumīgas robežu šķērsošanas centriem.

Francijas prezidents Emanuels Makrons solīja, ka Francija neļaus Lamanšam kļūt par "kapsētu", un sarunā ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu mēģināja vienoties par cīņas pastiprināšanu pret cilvēku kontrabandu.

"Tās ir Eiropas dziļākās vērtības - humānisms, katra cilvēka cieņas respektēšana - kas sēro," sacīja Makrons.

Šis ir lielākais upuru skaits kopš 2018.gada, ka migranti masveidā sāka izmantot laivas Lamanša šķērsošanai. Starp Londonu un Parīzi pieaug saspīlējums saistībā ar rekordlielu Lamanša šķērsotāju skaitu, Lielbritānijai aicinot Franciju apņēmīgāk rīkoties, lai atturētu migrantus no došanās šādos braucienos.

Prokuratūra sāka izmeklēšanu par slepkavību bez iepriekšēja nodoma pēc garās piepūšamās laivas nogrimšanas pie ostas pilsētas Kalē. Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns paziņoja, ka ir aizturēti četri cilvēku kontrabandā aizdomās turētie, kurus apsūdz tiešā saistībā ar neveiksmīgo Lamanša šķērsošanas mēģinājumu.

Darmanēns paziņoja reportieriem, ka ir atrasti tikai divi izdzīvojušie, bet abu dzīvības ir apdraudētas. Viņš sacīja, ka starp bojāgājušajiem bija piecas sievietes un viena meitene. Kalē mērs Nataša Bušāra informēja, ka starp upuriem bijusi grūtniece.

Bojāgājušo pavalstniecība vēl nav noskaidrota. Sākumā bija ziņots par 31 migranta bojāeju, bet Iekšlietu ministrija vēlāk precizēja viņu skaitu uz 27.

Francijas premjerministrs Žans Kastekss ceturtdienas rītā sarīkos krīzes sanāksmi, paziņoja viņa birojs.

Francijas amatpersonas informēja, ka trīs helikopteri un trīs laivas pārmeklēja notikuma vietu, atrodot ūdenī līķus un samaņu zaudējušus cilvēkus, pēc tam, kad kāds zvejnieks bija sacēlis trauksmi.

Džonsons pēc krīzes sanāksmes ar augstākajām amatpersonām sacīja, ka ir "šokēts, sašutis un dziļi apbēdināts par jūrā zaudētajām dzīvībām". Viņš arī pateica, ka Lielbritānijai ir "grūtības pārliecināt dažus no mūsu partneriem, sevišķi Franciju, rīkoties tādā veidā, kādu pelnījusi situācija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!