Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sestdien Itālijas Lampedūzas salas ostā, pārkāpjot iekšlietu ministra Mateo Salvīni noteikto aizliegumu, ienācis humānās palīdzības grupas "Mediterranea" kuģis "Alex" ar Itālijas karogu, kurā uzņemts 41 no piepūšamās laivas izglābtais migrants.

Piestātnē kuģi sagaidīja policijas spēki. Ne apkalpei, ne izglābtajiem migrantiem netiek atļauts izkāpt krastā.

Šis ir jau otrais palīdzības organizāciju kuģis, kurš ignorējis Salvīni mēģinājumu nepieļaut migrantu izkāpšanu Itālijas ostās.

"Es nedošu atļauju izkāpt krastā tiem, kuriem nerūp Itālijas likumi un kuri palīdz cilvēku kontrabandistiem," tviterī rakstījis Salvīni, kas jūnijā izdeva rīkojumu, ka to labdarības organizāciju kuģu kapteiņiem, īpašniekiem vai operatoriem, kuri pretēji aizliegumam iebrauks Itālijas ūdeņos, varēs piemērot 10 000 līdz 50 000 eiro lielu naudassodu.

"Mediterranea" atbildējusi uz Salvīni tvītu ar prasību ļaut izglābtajiem izkāpt krastā, uzsverot, ka kuģis devies uz vienīgo iespējamo drošo ostu.

"Gan izglābtie, gan apkalpes locekļi ir pārguruši. Izglābtajiem nepieciešama aprūpe un palīdzība. Situācija ir sirreāla, un paildzināt gaidīšanu ir nežēlīgi," raksta nevalstiskā organizācija.

Kuģis ceturtdien izglāba imigrantus no piepūšamas gumijas laivas pie Lībijas krastiem.

Jūnija beigās Lampedūzas salas varas iestādes aizturēja Vācijas aktīvistu organizācijas "Sea-Watch" kuģi, kas ar Lībijas piekrastē uzņemtiem nelegālajiem imigrantiem iebrauca Lampedūzas ostā, un noteica mājas arestu tā kapteinei Karolai Raketei, bet tiesa šo drošības līdzekli viņai atcēla, atzīstot, ka kapteine nav pārkāpusi likumu un viņas rīcību noteikusi vēlme glābt cilvēku dzīvības.

Pret Raketi turpinās kriminālizmeklēšana par Itālijas imigrācijas likumu pārkāpšanu.

Daudzās Vācijas pilsētās sestdien notika demonstrācijas Raketes atbalstam, kurās piedalījās kopskaitā vairāk nekā 30 000 cilvēku.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers tikmēr nosūtījis vēstuli Salvīni, lūdzot viņu pārskatīt savu pašreizējo politiku, paziņojuši Vācijas valdībai tuvi avoti.

Starptautiskajos ūdeņos pie Lampedūzas salas krastiem sestdien iebraucis arī Vācijas organizācijas "Sea Eye" kuģis "Alan Kurdi" ar 65 Lībijas piekrastē izglābtiem migrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!