Eiropas Parlamenta deputāts no Lietuvas Vītauts Landsberģis parlamenta plenārsēdes atklāšanā Strasbūrā izteicis cerību, ka tiks sarīkota “jauna Nirnbergas prāva”, lai tiesātu komunistu izdarītos kara noziegumus un to vaininiekus.
“Ir jāpanāk, lai arī šī patiesība būtu visiem zināma un pieejama un lai daži to atzītu ar nožēlu, jo tā bija asiņaina un ilga traģēdija. Atmiņa prasa pēc taisnības, tādēļ esmu pārliecināts, ka padomju režīma noziegumu un to izpildītāju tiesāšanai tiks sākta jauna Nirnbergas prāva vai izveidots jauns Hāgas tribunāls” - šie Landsberģa vārdi citēti Eiropas Parlamenta Preses dienesta paziņojumā.

Lietuvas deputāts aicinājis kolēģus Eiropas Parlamentā “atbalstīt šo cerību, kas vienlaikus ir cerība, ka reiz nākotnē mums un Krievijai būs kopīgas vērtības”.

Landsberģis arī pateicies Eiropas Parlamenta prezidentam Žuzepam Burreljam par viņa paziņojumu 15.jūnija plenārsēdē, kurā tika pieminēta 65.gadskārta, kopš totalitārā Padomju Savienība okupēja suverēnās Baltijas valstis.

Pagājušajā nedēļā viens no ietekmīgākajiem Eiropas Parlamenta politiskajiem spēkiem - Eiropas Tautas partija - pieņēma rezolūciju par 65.gadskārtu, kopš PSRS okupēja Latviju, Lietuvu un Igauniju, kurā nosodīja komunistiskā režīma noziegumus. Landsberģis ir šīs Eiropas Parlamenta frakcijas loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!