Foto: AP/Scanpix

64 gadus vecais šāvējs Stīvens Padoks, kurš ASV pilsētā Lasvegasā svētdienas vakarā brīvdabas kantrimūzikas festivālā apšaudē nogalinājis vismaz 59 cilvēkus un ievainojis 527 cilvēkus, plānojis pēc apšaudes bēgt, kā arī masveida slepkavības plānošanā viņam, iespējams, bijuši palīgi, atsaucoties uz amatpersonām, ziņo raidsabiedrība BBC.

Šerifs Džo Lombardo žurnālistiem stāstījis, ka Padoks dzīvojis "nošķirtu dzīvi, un lielākoties neviens nekad to nespēs izprast". Arī šāvēja draudzene apstiprinājusi, ka viņai nebija ne jausmas par sava drauga plāniem. Līdz ar to Padoka motīvs bojā gājušo un ievainoto skaita ziņā lielākajai masu apšaudei ASV mūsdienu vēsturē paliek noslēpums.

Policija 64 gadus veco bijušo grāmatvedi atrada mirušu viesnīcas 32. stāva istabā, no kuras viņš arī šāvis pa kantrimūzikas festivāla apmeklētājiem. Likumsargi pieļauj, ka vīrietis vienu no daudzajiem ieročiem pavērsis pret sevi, jo tuvojusies policija.

Trešdien preses konferencē šerifs Lombardo, vaicāts, vai ir pierādījumi tam, ka Padoks pēc apšaudes gribējis aizbēgt, atbildēja apstiprinoši. Vienlaikus šerifs žurnālistiem norādījis, ka iegūtos pierādījumus atklāt un komentēt nevar.

Uz jautājumu, vai Padoks noziegumu pastrādājis vienatnē, Lombardo atbildējis, ka ir jāpieņem, ka Padokam kādā brīdī bija vajadzīga palīdzība. "Varbūt viņš ir supercilvēks, varbūt viņš visu izdarīja vienatnē, bet man tam būtu grūti noticēt," sacījis šerifs. Iespēja, ka Padokam varētu būt bijusi līdzdalībnieks, ir viens no izmeklēšanas virzieniem, ziņo BBC.

Pēc šaušanas gan amatpersonas Padoku aprakstīja kā "vientuļo vielku" un apgalvoja, ka viņš ir "pilnībā atbildīgs par nežēlīgo rīcību". Savukārt ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) pārstāvis Ārons Rouzs paudis, ka līdz šim nav atrasta nekāda saikne ar terorismu, taču šāda iespēja netiek atmesta.

Jau ziņots, ka svētdienas vakarā pēc vietējā laika ASV pilsētā Lasvegasā brīvdabas kantrimūzikas festivālā notikusi apšaude, kurā nogalināti 59, bet ievainoti 527 cilvēki. Vietējās varasiestādes notikušajā apšaudē kā vainīgo identificējušas 64 gadus veco ASV iedzīvotāju Stīvenu Padoku. Kratīšanā viņa mājā Nevadas štatā policija atradusi sprāgstvielas, munīciju un 18 šaujamieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!