Foto: EPA/LETA
Latīņamerikas valstis sestdien apliecināja solidaritāti ar Čīli, kurai postījumus nodarījusi 8,8 balles stiprā zemestrīce, un piedāvāja palīdzību.

"Kolumbija gatavojas sniegt pilna apmēra atbalstu Čīles valdībai un tautai šajā smagajā brīdī," paziņoja Kolumbijas prezidents Alvaro Uribe. Viņš piebilda, ka viņa valdība mēģina nodibināt sakarus ar Čīles prezidenti Mišelu Bašlē, lai piedāvātu palīdzību.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess izteicis līdzjūtību Čīles tautai, kas zaudējusi vairāk nekā 300 cilvēku, un solījis atbalstu.

"Šī ir smaga situācija," sacīja Čavess. "Mēs gatavojamies palīdzēt glābšanas darbos un palīdzēt tiem, kuri cietuši zaudējumus."

Argentīnas prezidentei Kristīnai Kirhnerei sestdienas rītā bija telefonsaruna ar Bašlē un viņa piedāvājusi Argentīnas palīdzību, vēsta ziņu aģentūra TELAM, gan nesniedzot nekādas detaļas.

Meksikas valdība paziņojusi, ka tā vēro situāciju un izskata iespējas sniegt atbalstu.

"Meksikas valdība izsaka līdzjūtību un solidarizējas ar Čīles tautu pēc zemestrīces," teikts Meksikas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Palīdzību piedāvājusi arī Čīles kaimiņvalsts Peru. "Šajā sāpīgajā brīdī mēs piedāvājam savu solidaritāti Čīles valdībai un tautai visā, kas šai valstij varētu būt nepieciešams," teica Peru prezidents Alans Garsija.

Brazīlijas prezidents Inasiu Lula da Silva paudis "dziļas bažas", norādot, ka Brazīlija ir gatava sniegt Čīlei "visu nepieciešamo palīdzību". Viņš deva rīkojumu sava kabineta locekļiem izskatīt situāciju Čīlē un iesniegt priekšlikumus, kā Brazīlija varētu palīdzēt.

Prezidente Bašlē izsludinājusi sešus no Čīles 15 reģioniem par "katastrofas zonu" pēc zemestrīces, kas sagriezusi gabalos automaģistrāles un sagrāvusi tiltus un ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!