Sešiem Latvijas alpīnistiem nelabvēlīgu apstākļu dēļ nav izdevies sasniegt Peru (Dienvidamerika) augstāko virsotni Uaskaranu (Huascaran), kuras augstums ir 6768 metri.
Ceļā uz virsotni alpīnisti Teodors Ķirsis, Evija Ķirse, Juris Ulmanis, Jānis Busenbergs, Aivars Prošenkovs un Imants Zauls, ieputināti sniegā, pavadījuši divas diennaktis sedlienē sešu tūkstošu metru augstumā.

Pēc šīs piespiedu apstāšanās ekspedīcijas pavadoņi no Peru devušies izlūkot atlikušo ceļa posmu līdz kalna virsotnei. Sniega segas biezums kalnos sniedzies jau līdz jostasvietai, tāpēc pavadoņi kategoriski iebilduši pret tālāku kāpšanu, lai sasniegtu Uaskaranu.

"Drošības apsvērumu dēļ mēs piekritām Peru pavadoņu iebildumiem un tagad kāpjam lejā no kalna. Pavadoņi, būdami vietējie, labāk pārzina situāciju nekā mēs. Viņi apgalvo, ka šāds sniegs vēl kopā ar pērkonu te, Peru, nav ikdienišķa parādība un ir ļoti bīstams. Tā nu mēs atgriezīsimies kalna pakājē pilsētā Uarasā (Huaraz), no kurienes sāksim ceļu atpakaļ uz Latviju," telefonsarunā klubu informējis ekspedīcijas vadītājs Teodors Ķirsis.

Plānots, ka Latvijā alpīnisti atgriezīsies 31.maijā.

Šī ekspedīcija nav ietverta Latvijas Augstkalnu kluba programmā "7 virsotnes Latvijai". Tā būtu jāuzskata par treniņu pirms kāpšanas Antarktīdas augstākajā virsotnē.

Programmas "7 virsotnes Latvijai" ietvaros jau sasniegtas augstākās virsotnes sešās pasaules daļās: Eiropā - Elbruss (5642 metri) Āzijā - Everests (8848 metri) Ziemeļamerikā - Makkinlijs (6194 metri) Dienvidamerikā - Akonkagva (6960 metri) Āfrikā - Kilimandžāro (5895 metri) Austrālijā - Kostjuško (2228 metri).

Programmas pēdējais posms būs Antarktīdas augstākā virsotne Vinsons (4897 metri).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!