Kāds ASV jurists - latviešu imigrantu dēls - piektdien Pitsburgas piepilsētās ar .357 kalibra pistoli nošāva piecus cilvēkus, kas piederēja rasu un reliģiskajām minoritātēm.
Policija viņu apcietināja pēc 20 jūdžu (32 kilometru) garas pakaļdzīšanās. Tā bija otrā šaušana ar cilvēku upuriem šajā rajonā kopš marta, kad kāds afroamerikānis tur nošāva trīs baltos cilvēkus.

Pēc policijas sniegtās informācijas, 34 gadus vecais Ričards Skots Baumhammers, kas dzīvo Pitsburgas augstākās vidusšķiras piepilsētā Mauntlebanonā, vispirms ar diviem šāvieniem noslepkavoja savu ebreju tautības kaimiņieni Anitu Gordoni un aizdedzināja viņas māju.

Pēc tam Bauhammers ar savu džipu sāka braukāt pa Pitsburgas piepilsētām, šaujot uz ķīniešu, indiešu un afroamerikāņu izcelsmes cilvēkiem, kā arī apšaudot un apgānot divas sinagogas.

Policisti uzzināja par šaušanu, kad ieradās Gordones mājā, uz kurieni bija izsaukti sakarā ar ugunsgrēku, un atrada 63 gadus veco saimnieci mirušu ar divām šautām brūcēm.

Pēc tam policijai pa telefonu tika paziņots, ka sinagogas, kuras locekle bija Gordone, stikla durvīs raidīti šāvieni, tās ārsienas apzīmētas ar kāškrustiem un uz fasādes uzrakstīts vārds "Jew" ("ebrejs").

Vēlāk policijai tika paziņots par divu indiešu izcelsmes vīriešu sašaušanu kādā indiešu veikalā Pitsburgas piepilsētā Kārnegijā.

31 gadu vecais Anils Thakurs nomira slimnīcā četras stundas pēc sašaušanas, bet 25 gadus vecais Sandips Patels ir izdzīvojis, tomēr atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī un viņam pēc šāviena kaklā draud paralīze.

Kāds aculiecinieks stāstīja, ka šāvējs mierīgi izgājis no veikala ar ieroci, iesēdies savā automobilī un aizbraucis. Drīz pēc tam tika apšaudīta vēl viena sinagoga Kārnegijā.

Pēc 15 minūtēm policijai pa telefonu tika paziņots, ka kādā ķīniešu restorānā nošauti divi darbinieki - 30 gadus vecais preču piegādātājs Thao Fams, kurš bija vjetnamiešu izcelsmes, un 34 gadus vecais ķīniešu izcelsmes menedžeris Dzi Jesuņs.

Pēc tam policija uzzināja par 22 gadus veca afroamerikāņa Gerija Lī nošaušanu karatē skolā un pēc apmēram 15 minūtēm apcietināja Baumhammeru, kad aculiecinieks šajā skolā aprakstīja aizdomās turamo.

Aizturēšanas brīdī pie Baumhammera bija pistole un munīcija. Viņš tika nogādāts apcietinājumā bez pretošanās.

Jau piektdien Baumhammeram tika izvirzīta apsūdzība slepkavībā un ir gaidāms, ka viņam tiks izvirzītas vēl vairākas apsūdzības slepkavībās un rasu naida noziegumos.

Baumhammers ir jurists, kas nodarbojās ar imigrācijas un starptautiskās uzņēmējdarbības jautājumiem.

"Viņš bija puisis, kam mēs visi prognozējām ļoti veiksmīgu jurista karjeru," teica Bils Daiers, kurš kopā ar Baumhammeru 1992.gadā absolvēja tieslietu koledžu.

Baumhammers 1993.gadā nolika advokāta eksāmenu Džordžijas štatā un bija Džordžijas Advokātu asociācijas loceklis. Viņa vecāki Andrejs un Inese ir zobārsti, un viņa tēvs bija mācībspēks Pitsburgas Universitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!