Foto: F64

Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālists Austrālijas latvietis Pēteris Greste, kurš kopā ar diviem citiem "Al Jazeera" žurnālistiem atrodas apcietinājumā Ēģiptes cietumā, raksturo šo apcietinājumu kā "uzbrukumu runas brīvībai", sestdien ziņoja britu raidsabiedrība BBC.

"Mēs neesam oficiāli apsūdzēti, vēl jo mazāk - notiesāti par kādu noziegumu," teikts Grestes vēstulē no Kairas Toras cietuma, kur viņš divas nedēļas pavadījis vieninieka kamerā.

"Pēdējās 10 dienas es esmu bijis ieslēgts kamerā 24 stundas dienā, mani izlaida ārā tikai uz nopratināšanām pie prokurora," raksta Greste.

Austrālijas pilsonis Greste, "Al Jazeera English" Kairas biroja vadītājs Mohameds Adels Fahmi, kurš ir Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis, un producents ēģiptietis Bahers Mohameds 29.decembrī tika aizturēti kādā Kairas viesnīcā. 31.decembrī prokuratūra nolēma viņus paturēt apcietinājumā uz divām nedēļām, un apcietinājums 9.janvārī tika pagarināts par 15 dienām.

Ēģiptes prokurori 16.janvārī apsūdzēja trīs aizturētos Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālistus melīgu ziņu pārraidīšanā par labu islāmistu kustībai "Musulmaņu brālība", kas no 25.decembra ir pasludināta par teroristu organizāciju.

Greste savā vēstulē raksta, ka viņš sākumā "klusi no iekšienes" cīnījies pret savu ieslodzījumu cietumā, lai nezaudētu pieeju grāmatām un tiesības doties īsās pastaigās pa cietuma pagalmu.

"Es Iīdz šim mēģināju likt varas iestādēm saprast, ka tas viss ir briesmīga kļūda, ka esmu iekļuvis politiskas cīņas viducī, kura nav manējā," raksta Greste.

"Tomēr tagad pēc divām nedēļām cietumā ir skaidrs, ka tas ir bīstams lēmums. Tas legalizē uzbrukumu ne tikai man un abiem maniem kolēģiem, bet arī runas brīvībai visā Ēģiptē," teikts Grestes vēstulē.

"Cietumi ir pilni ar visiem, kas oponē vai izaicina valdību. Tātad mūsu arests nav kļūda, un šī ir mana cīņa kā žurnālistam," raksta Greste.

Greste arī uzsvēra, ka abi viņa kolēģi tiek turēti apcietinājumā "daudz drakoniskākā cietumā "Skorpions", kas uzcelts notiesātiem teroristiem", jo ir apsūdzēti piederībā "Musulmaņu brālībai".

Greste piebilda, ka ģenerālprokurors pagarinājis sākotnējo 15 dienu apcietinājumu par vēl 15 dienām, "lai dotu izmeklētājiem vairāk laika kaut ko atrast". "Viņš to var darīt nenoteiktu reižu skaitu - viens no maniem cietuma biedriem ir bijis aiz restēm sešus mēnešus bez nevienas apsūdzības," teikts Grestes vēstulē.

Ēģiptes varas iestādes vaino "Al Jazeera" neobjektivitātē par labu "Musulmaņu brālībai", kopš Ēģiptes armija jūlija sākumā gāza prezidentu Mohamedu Mursi, kurš bija no šīs kustības. Kataras valsts, kurai pieder "Al Jazeera", atbalsta "Musulmaņu brālību".

Greste, kurš ir bijušais britu raidsabiedrības BBC žurnālists, 2012.gadā saņēmis amerikāņu Pībodija balvu par savu 2011.gada dokumentālo filmu, kurā atspoguļota situācija Somālijā.

Saskaņā ar Austrālijas latviešu elektroniskā laikraksta "Latvietis" ziņām Pēteris Greste ir dzimis Sidnejā un ieguvis žurnālista grādu Kvīnslendas Tehniskajā augstskolā. Viņš strādāja par žurnālistu Austrālijas televīzijā, bet 1991. gadā pārcēlās uz Angliju, lai īstenotu savu sapni kļūt par ārzemju korespondentu. Sapnis piepildījās, viņam strādājot BBC un ziņu aģentūrā "Reuters" Bosnijā, Dienvidslāvijā, Afganistānā, Irākā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā un Āfrikā. Kopš 2011. gada Pēteris Greste strādā "Al Jazeera".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!