Foto: stock.xchng
Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur narkotiku pārdozēšanas izraisīto nāves gadījumu skaits uz miljonu iedzīvotāju ir mazāks nekā vidējais rādītājs Eiropas Savienībā (ES), bet Igaunijā tas ir augstākais visā Eiropā, liecina Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA ) otrdien publiskotais pētījums par 2011.gada situāciju narkomānijas problēmu jomā Eiropā.

Pētījuma autoru apkopotā informācija par ES ietilpstošajām un neietilpstošajām valstīm, ņemot vērā 2009.gada datus, liecina, ka vidēji ES no narkotiku pārdozēšanas mira 21 cilvēks, rēķinot uz vienu miljonu iedzīvotāju, bet Latvijā bija 12 nāves gadījumu uz miljonu iedzīvotāju, savukārt Lietuvā ‒ 29.

Igaunijā šis rādītājs krietni pārsniedza gan vidējo rādītāju ES, gan visā Eiropā, un tur tika reģistrēti 146 narkotiku pārdozēšanas izraisīti nāves gadījumi uz miljonu iedzīvotāju.

Igaunijai seko Norvēģija ar 81 nāves gadījumu narkotiku pārdozēšanas dēļ un Īrija ar 68 gadījumiem.

Vismazāk narkotiku pārdozēšanas izraisītu nāves gadījumu reģistrēts Rumānijā (trīs uz miljonu iedzīvotāju), Turcijā (4), Ungārijā (5).

Starp eiropiešiem vecumā no 15 līdz 39 gadiem narkotiku pārdozēšana izraisījusi 4% visu nāves gadījumu.

"Jaunākās aplēses liecina, ka 2009.gadā ES dalībvalstīs un Norvēģijā bija apmēram 7630 narkotiku izraisītu nāves gadījumu, un tas apstiprina situācijas stabilizēšanos, salīdzinot ar 7730 gadījumiem, par ko ziņoja 2008.gadā," teikts EMCDDA ziņojumā.

Visvairāk no narkotiku pārdozēšanas mirst heroīna lietotāji, galvenokārt 30 līdz 40 gadu veci vīrieši.

Ikgadējā EMCDDA ziņojumā apkopota informācija ne vien par narkotiku pārdozēšanas izraisītajiem nāves gadījumiem, bet arī narkotiku izplatību Eiropas valstīs, jaunu narkotisko vielu izplatību, ar narkotiku lietošanu saistīto slimību izplatību, kā arī valstu centieniem cīņā pret narkotiku izplatību un atkarībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!