Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas Ģenerālprokuratūra līdz šim nav saņēmusi no Baltkrievijas pieprasījumu par prezidenta vēlēšanām nepielaistā kandidāta Valērija Cepkalo izdošanu, portāls "Delfi" uzzināja iestādē. Pats opozicionārs apliecina, ka Latvijā jūtas droši.

Par to, ka Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja sākusi procedūru, lai panāktu Latvijā esošā politiķa izdošanai, pirmdien vakarā ziņoja telekanāls "Belarusj 1".

Cepkalo intervijā portālam "Delfi" atklāj, ka ziņas par izdošanas pieprasīšanu pats uzzinājis no minētā TV sižeta, kurā runāts par viņu un vēl diviem Polijā esošiem baltkrieviem. Latvijas varasiestādes šajā jautājumā ar viņu nav sazinājušās un arī viņš pats nav meklējis kontaktus.

"Domāju, ka visi saprot, ka tas ir politisks pasūtījums un nekāda pamatojuma tur nav. Vienkārši Baltkrievijā turpinās politiskā kampaņa," norāda Cepkalo, skaidrojot, ka ar visādiem līdzekļiem tiek izdarīts spiediens pret pilsonisko sabiedrību.

Viņš atgādina, ka Baltkrievijā pat nav sākts kriminālprocess par Minskas iedzīvotāja Romāna Bondarenkas nogalināšanu, taču divas meitenes, kas ziņoja par pagalmā notiekošo, ir saņēmušas reālu cietumsodu, tāpat kā apcietinājumā atrodas arī ārsts, kurš publiskoja pierādījumus, ka Bondarenkas asīnīs bija 0 promiles alkohola, pretēji varasiestāžu apgalvotajam par "alkohola intoksikāciju".

"Saprotams, ka tiesības tur neeksistē. Tas viss ir politiskās cīņas turpinājums, Lukašenko ļoti ir iemīlējis varu un negrib to atdot," ilustrē opozicionārs, kurš vajāšanas dēļ ar ģimeni ir pārcēlies uz Latviju.

"Jā, kāpēc, lai es te nejustos droši," Cepkalo atbild uz "Delfi" jautājumu, vai viņš Latvijā jūtas pasargāts.

Viņš norāda, ka arī Latvija neatzīst un uzskata par falsificētām augustā notikušās prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā un attiecīgi neatzīst Aleksandru Lukašenko kā leģitīmu līderi. Līdz ar to nav loģikas, lai Latvijas varasiestādes viņu izdotu šādam režīmam.

Runājot par izvirzītajām apsūdzībām, Cepkalo skaidro, ka viena lieta ir par "valsts apvērsuma mēģinājumu", jo viņš vienkārši ir vēlējies kandidāt vēlēšanās, savukārt otra krimināllieta saistīta ar apsūdzībām korupcijā.

Apsūdzību pamatotību Cepkalo pilnībā noliedz. Viņš atgādina, ka kopš 2005. gada nav bijis valsts ierēdnis un ka varasiestādes tā arī nav publicējušas nekādus pierādījumus apgalvojumiem par korupciju un lobēšanu.

Jau prezidenta vēlēšanu Kampaņas laikā Lukašenko paziņoja, ka viņam ir kompromats pret Cepkalo, taču nekas tā arī netika publicēts. "Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka tur nekā nav un nemaz nevar būt. Tā arī neviens neko nepublicēja," viņš norāda, aicinot varu nākt klajā, ja tai tiešām ir kādi fakti.

Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un tieslietu ministrs Jānis Bordāns jau paziņoja, ka iebilst pret Cepkalo izdošanu Baltkrievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!