Foto: Kadrs no video

"Maza Eiropas nācija spēlējusi galveno lomu Pētera Grestes atbrīvošanā," raksta Austrālijas medijs "Herald Sun". Tas atzīmē, ka Latvijas diplomāti palīdzējuši Austrālijai, jo Grestem ir arī Latvijas pilsonība.

Austrālijā dzimušais "Al Jazeera" žurnālists, kurš Ēģiptē tikai aizturēts pirms gandrīz pusotra gada un atbrīvots pagājušajās nedēļas izskaņā, Latvijas pilsonību ieguvis pēc tam, kad Latvija 90. gadu sākumā atjaunoja neatkarību.

"Viņa tēvs ir Latvijas pilsonis, un automātiski arī viņš par tādu kļuva," laikrakstam "Herald Sun" norādījis Latvijas ārlietu ministrijas pārstāvis Kārlis Eihenbaums. Pasi gan Greste saņēmis vien pagājušā gada nogalē, jau atrodoties Ēģiptes cietumā..

Austrālijas medijs norāda, ka Latvijas valdība veikusi lobēšanu Eiropas Savienībā un Ēģiptē, lai panāktu žurnālista atbrīvošanu. "Es īpaši gribu pieminēt Pētera senču izcelsmes valsti Latviju - Latvijas valdība sniedza lielu palīdzību," teikusi Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa.

Kampaņas "Free Peter Greste" interneta vietnē arī minēts, ka Pētera Grestes ģimenē nekad nav bijusi fiksēta krimināla apsūdzība. "Daudzās kultūrās liela nozīme ir ģimenes godam un labajam vārdam. Tāds tas ir arī Pētera tēva Jura atstātajā mantojumā savam dēlam un visās citās godīgās austrāliešu ģimenēs."

Greste un divi viņa kolēģi, "Al Jazeera" Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs un producents Gahers Muhameds, tika arestēti 2013.gada 29.deceembrī Kairā. Savukārt 2014.gada 23. jūnijā viņi tika notiesāti par "melīgu ziņu pārraidīšanu" un sazināšanos ar aizliegto "Musulmaņu brālību".

Tiesa Grestem un Fahijam piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet Muhamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar termiņu uz desmit un trīs gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!