Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijai ārpolitikā 2019. gadā ļoti svarīga būs ASV un NATO attiecību ar Krieviju tālākā attīstība, kas nesolās būt ļoti konstruktīva, brīdina Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Profesors Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) izdevumā "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2019" norāda, ka "Latvijai būtu jātiecas veicināt atturēšanas un dialoga kursa saglabāšanos, visiem iespējamiem līdzekļiem kavējot "Aukstā kara 2.0" izvēršanos, jo tas radīs papildu sasprindzinājumu Baltijas jūras reģionā". Skudra norāda, ka Latvijai jābūt politiski un diplomātiski aktīvai.

"Latvijai jāveicina sarunu uzsākšana par, visticamāk, jaunas vienošanās panākšanu par vidējās darbības rādiusa kodolraķešu problēmas risināšanu, kas būs ļoti sarežģīts uzdevums. Vidēja darbības rādiusa kodolraķešu problēma (..) ir jautājums, kuram ir vistiešākais sakars ar ES stratēģiskās autonomijas praksi ārpolitiski, drošības un aizsardzības politikas jomās," LĀI izdevumā raksta politikas eksperts.

Skudra atzīmē, ka divpusējo attiecību jomā mūsu valstij šogad prioritāte būtu ierādāma attiecībām ar ASV kā stratēģiski un drošības aspektā vissvarīgāko Latvijas partneri, turklāt tas jādara sadarbībā ar Lietuvu un Igauniju. Tāpat nozīmes ziņā otra svarīgākā sadarbības valsts, neatkarīgi no tā, kā beigsies "Brexit" būšot Lielbritānija, kas ir "svarīgs partneris pilnīgi visās jomās", un kurā "dzīvo ļoti liela un potenciāli ietekmīga tautiešu daļa".

Savukārt ES politikas jomā šogad ļoti nozīmīgi pēc Skudras ieskatiem būs visi tie jautājumi, kas saistīti ar iespējamo eirozonas reformu un ES daudzgadu budžetu laika periodam no 2021. līdz 2027. gadam. "Šajās jomās sagaidāma "suverenitāšu cīņa"," atzīmē profesors, uzsverot, ka Latvijai izdevīga un svarīga ir Eiropas vienotības veicināšana, ne sašķeltība, kas "tikai veicinātu labējā un kreisā populisma politisko pārstāvju aktivitātes un ietekmi".

Publikācijā "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2019" politikas veidotāji un analītiķi no dažādiem skatupunktiem apzina Latvijas ārpolitikas iespējas un izaicinājumus, kas Latviju sagaida 2019. gadā. Tās redaktori ir LĀI direktors Andris Sprūds, kā arī pētnieces Sintija Broka un Elizabete Vizgunova.

Publikācijas prezentācijai piedāvājam sekot līdzi video tiešraidē portālā "Delfi". Izdevums dienasgaismu ieraudzīs otrdien, 22. janvārī, pulksten 10.

Tās ietvaros norisināsies diskusija, kas vienkopus pulcēs ārpolitikas un drošības politikas veidotājus, jomu ekspertus, politiķus un citus interesentus. "Gadagrāmatas un diskusijas mērķis ir veicināt izpratni par valsts ārējo un drošības politiku aizvadītajā gadā, kā arī apzināt iespējas un izaicinājumus, kas Latviju sagaida 2019. gadā," atzīmē LĀI pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!