Baltijas valstu jūras spēku mācības Igaunijas mīnu tralera apkalpei nācās neparedzēti pagarināt par vienu nedēļu, jo Latvijas karakuģis "Viesturs" taranēja Igaunijas kuģi "Kalev" ostā un kuģa apkalpei bija jāgaida, kamēr Latvijas puse to salaboja.
"Kalev" atgriezās mājās tikai šajā nedēļā. 13.oktobrī notikušajā negadījumā daļa kuģa korpusa bija sabojāta, ziņoja laikraksts "Postimees".

Pēc jūras karaspēka preses dienesta sniegtās informācijas, kuģu sadursme notika pulksten 17.45 Klaipēdas ostā Lietuvā, kad "Kalev" atgriezās no mācībām un gatavojās pietauvoties.

Latvijas kara kuģis "Viesturs", kas atradās pāris metrus aiz "Kalev", pēkšņi strauji devās uz priekšu un motora darbības traucējumu dēļ taranēja Igaunijas kuģa aizmugurējo daļu.

"Kalev" ir viens no modernākajiem Igaunijas jūras kara spēku kuģiem. Tā komandieris Anness Vainamē intervijā "Postimees" sacīja, ka kuģa aizmugurējā daļā pēkšņi ietriecās kuģis "Viesturs".

"Lai gan tā bija piektdiena, trīspadsmitais, tas bija "veiksmīgs" nelaimes gadījums, jo neviens necieta, un mēs neietriecāmies nevienā citā kuģī," viņš teica. "Ja visas tauvas nebūtu pārtrūkušas, varēja būt vēl ļaunāk," viņš piebilda.

Taču "Kalev" nebija spējīgs kuģot tālāk, tādēļ to nogādāja Liepājas ostā, kur kuģim tika atrasta noenkurošanās vieta.

Līdz trešdienai nebija skaidrs, cik daudz izmaksās "Kalev" remontdarbi un vai tos pilnībā apmaksās Latvija. Bojājumi nebija lieli, tādēļ nākamajā nedēļā kuģis "Kalev" varēs piedalīties starptautiskās mīnu meklēšanas mācībās Rīgas jūras līcī.

Latvijas Jūras spēku komandieris Ilmārs Lešinskis BNS apliecināja, ka kuģu sadursme patiešām notikusi, taču pavisam neliela. "Dažādu neparedzamu apstākļu dēļ šāda sadursme bija.. Tā bija pavisam neliela, mēs to saucam tā, ka mūsu "Viesturs" nedaudz "nobučoja" igauņu kuģim pakaļgalu," klāstīja komandieris.

Pēc Lešinska teiktā, sadursme notikusi tādēļ, ka Latvijas kuģim tā nolietojuma un lielā vecuma dēļ pēkšņi "mainījās dzenskrūves lāpstiņu izvērsuma leņķis".

Pašreiz Igaunijas kuģim nelielie defekti jau esot novērsti. "Mēs viņiem palīdzējām to skādi novērst, tur bija jāpiesit viens dēlis un vēl šis tas tāds," klāstīja Lešinskis, piebilstot, ka darbi veikti Latvijas rūpnīcā "Tosmare". Latvijas kuģim gan nekādu bojājumu neesot.

Uz jautājumu, kam par šādu sadursmi būtu jāatbild, Jūras spēku komandieris sacīja, ka viņam pašam. "Kam jāatbild? Lešinskim jāatbild! Tāpēc, ka es neeju un visu laiku nelūdzos naudu kuģu remontam. Tāda problēma mums ir, kuģi ir veci. Tas ir jārisina," klāstīja Lešinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!