Ar ovācijām un saucieniem "Krievija, Krievija" Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā sagaidīti Krievijas motociklistu kluba "Night Wolves" ("Nakts vilki", "Ночные Волки") brauciena Maskava-Berlīne dalībnieki, liecina internetā publicēti materiāli.

Video un Krievijas vēstniecības Slovākijā publicētajos attēlos redzams, ka 2. maijā pie Otrā pasaules kara memoriāla ziedu nolikšanas ceremonijā piedalās vismaz divi cilvēki kluba vestēs ar uzrakstu "Baltija" ("Прибалтика") uz muguras.

Foto: Publicitātes attēli

Viens no šiem vīriešiem – ceremonijas centrālā persona – ir "Night Wolves" Latvijas biedrs Igors Lakatošs (attēlā ar ziediem), portālam "Delfi" apstiprina kluba pārstāvis Edvīns Puķe.

Lakatošs Uzņēmumu reģistrā ir norādīts kā vienīgā persona, kam ir tiesības pārstāvēt Latvijā reģistrēto biedrību “Night Wolves MC Latvia”, tomēr Puķe norāda, ka Latvijas "Night Wolves" vadītājs šī persona neesot.

Uzraksts "Baltija" uz vestēm apzīmē plašāku piederību pie valstīm, kas robežojas ar Baltijas jūru, – tāpēc tādas nēsā arī Latvijas nodaļas biedri, paskaidro Puķe.

Internetā atrodami videosižeti liecina, ka Latvijas "Night Wolves" biedrs Lakatošs un vēl trīs vīri kluba vestēs ziedus nolikuši arī pie pieminekļa Čehijas pilsētā Brno. Uzraksti "Baltija" uz vestēm ļauj secināt, ka kopumā pasākumā varētu būt piedalījušies četri Latvijas "Night Wolves" biedri.

Motociklistu klubu biedru skaits parasti ir iekšēja informācija, ko neizpauž uz āru, tāpēc precīzs "Night Wolves" biedru skaits Latvijā nav zināms. Vairāk par to var lasīt šeit.

Par prokremlisku uzskatītā kluba "Night Wolves" rīkotais 70. gadadienai kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā veltītais brauciens uz Berlīni cauri vairākām Austrumeiropas valstīm ir izraisījis pamatīgu ažiotāžu.

Kluba plānus nopietni iedragāja Polijas lēmums neielaist valstī motociklistu kolonnu. Tomēr "Night Wolves" līderis Aleksandrs Zaldostanovs paziņoja, ka brauciens tik un tā notiks, kaut vai mēģinot Eiropas Savienībā iefiltrēties caur citām valstīm un robežu šķērsot individuāli. Iebraukt savā teritorijā motociklistiem liedza arī Lietuva.

Tomēr vēlāk parādījās ziņas, ka "Night Wolves" biedri ieradušies Čehijā, no kurienes tālāk devušies uz Slovākiju un Austriju. Svētdien neliela krievu motociklistu grupa iebrauca no Austrijas Vācijā. Tiesa gan, Vācijas policija paziņoja, ka neviens no valstī iebraukušajiem krievu motociklistiem nav bijis "Night Wolves" biedrs, bet gan viņu ģimenes locekļi un klubam simpatizējoši ļaudis.

Trešdien Vācijas tiesa atcēla policijas noteikto aizliegumu "Night Wolves" biedriem iebraukt Vācijā.

Savukārt Latvijas "Night Wolves" biedru priekšrocība brauciena realizēšanā varētu būt brīva pārvietošanās Šengenas zonā bez nepieciešamības iegūt vīzu.

Uzņēmuma reģistra dati liecina, ka 50 gadus vecais Igors Lakatošs ir Krievijas pilsonis, tomēr piešķirtais personas kods ļauj secināt, ka viņš varētu būt pastāvīgs Latvijas iedzīvotājs ar uzturēšanās atļauju, kas ļauj brīvu kustību arī Šengenas zonā. Pilsonības un imigrācijas lietu pārvalde datus par personu uzturēšanās atļaujām un piešķirtajām pilsonībām neatklāj.

To, ka realizēt Krievijas motociklistu organizēto braucienu palīdz kluba biedri un motociklisti no citām valstīm, liecina arī 6. maija ziedu nolikšana Čehijas galvaspilsētā Prāgā.

"Current Time" ziņo, ka "Night Wolves" vestēs ģērbtie motociklisti Prāgā bija maķedonieši un čehi (Maķedonijā ir "Night Wolves" nodaļa).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!