Latvijas pieredze banku izsniegto kredītu arhīva izveidē var izrādīties lietderīga Krievijai, uzskata Krievijas laikraksts. 2001.gada 1.jūnijā Latvijas Banka gatavojas atvērt vietējo banku izsniegto kredītu vienotu reģistru.
Tādējādi banku klientu kredītvēstures kļūst pieejamas arī citām bankām. Pēc projekta, komercbankām būs jāsniedz Latvijas Bankā informācija par izsniegtajiem kredītiem, kā arī par klientiem, kuri savlaicīgi neveic kredītu maksājumus.

"Krievijai Latvijas pieredze noteikti izraisa interesi, jo šādu kredītvēsturu arhīva izveidošanas mehānisma izstrāde nelielā valstī ir daudz vienkāršāka," piektdien vēstī laikraksts "Ņezavisimaja gazeta".

Tajā norādīts, ka "Latvijā pašlaik darbojas tikai 22 bankas, kamēr Krievijā to vairāk par tūkstoti. Domājams, ka mūsu kaimiņu pieredze var izradīties visai lietderīga, izstrādājot Krievijas likumdošanu šajā jautājumā".

Pēc "Ņezavisimaja gazeta" sniegtās informācijas, jau gandrīz trīsarpus gadus Krievijas Valsts domē gaida likumprojekts "Par kredītvēsturu federālo valsts arhīvu", kuru sagatavojusi Valsts domes kredītorganizāciju un finansu tirgu komiteja un Krievijas centrālā banka.

Laikraksts norāda, ka likumprojektā ierosinātā fizisko un juridisko personu kredītvēsturu arhīva sistēma ir izraisījusi plašas domstarpības.

Sistēmas piekritēju galvenais arguments ir tas, ka analoģiski arhīvi veiksmīgi darbojas lielākajā daļā rietumvalstu.

Projekta atbalstītāji uzskata, ka kredītvēsturu apkopošana ļauj aizsargāt kredītorganizācijas no negodīgiem aizņēmējiem un līdz ar to nostiprina arī banku sistēmu.

"Šajā sakarā īpašu interesi Krievijas finansistiem var izraisīt kaimiņvalstu pieredze, pirmkārt, bijušo padomju republiku, kas tagad kļuvušas par neatkarīgām valstīm pieredze," norāda laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!