Vācu likumsargi apcietinājuši sešus vīriešus vecumā no 26 līdz 35 gadiem, kurus tur aizdomās, ka viņi kopš 2002.gada novembra beigām Osnabrikas pilsētā un tās apkaimē aplaupījuši vai mēģinājuši aplaupīt vismaz astoņas banku filiāles. Starp aizturētajiem ir arī trīs Latvijas pavalstnieki, pārējie nāk no Ukrainas un Turcijas, sestdien ziņo laikraksts "Diena".
Apcietināšana, kurā esot lietotas arī gaismas un dūmu granātas, notikusi 4.jūlija vēlā vakarā, Bīlefeldes policijas speciālvienībai ielaužoties kādā dzīvoklī Disenes ciemā un tur aizturot četras meklētās personas, kā arī konfiscējot šaujamieroci. Šo vispirms vietējā presē pausto informāciju Dienai apstiprināja arī Osnabrikas policijas runasvīrs.

No viņa teiktā izriet, ka laupītāju banda darbojusies profesionāli, uzrādot diezgan augstu kriminālās enerģijas un zināšanu līmeni. Visu aizturēto rīcībā bijuši "ļoti labā kvalitātē" viltoti vai daļēji viltoti personu apliecinoši dokumenti. Uzbrukumiem parasti izmantoti iepriekš nozagti vecāka gadagājuma "Mercedes Benz", arī BMW vai "Audi" spēkrati bez signalizācijas vai pretaizdzīšanas iekārtām. Laupītāji bijuši bruņoti ar šaujamieročiem un darbojušies dažādā sastāvā parasti pa diviem vai trim. Par viņu bīstamību liecinot arī incidents, kad šā gada 22.jūnijā kādā viesu namā Lāgē ar šāvienu vēderā bīstami ievainots kāds Ukrainas iedzīvotājs - domājams, krītot par upuri savstarpējām nesaskaņām bandā.

Noziegumu sērija sākusies ar Bisendorfas-Visingenes krājkases aplaupīšanu pērn 20.novembrī. Tam sekojis uzbrukums kādai bankai Osnabrikā-Piē šogad 16.janvārī, bet 5.februārī otrreiz aplaupījuši Bisendorfas-Visingenes krājkasi, savu prasību pamatošanai izšaujot uz kredītiestādes telpās atrodošos skapi. Izmantoto ieroci likumsargi atraduši 5.martā pēc neveiksmīga uzbrukuma Hāsbergenes-Gāstes krājkasei, pārmeklējot tuvumā novietotās automašīnas. Spēkratos atradušies jau minētie trīs Latvijas pavalstnieki, kuri visi aizturēti, taču tikai viens no viņiem līdz šai dienai palicis pirmstiesas apcietinājumā, abi pārējie atbrīvoti.

Par spīti tam, banda turpinājusi savu darbību, aplaupot vēl citas kredītiestādes. Nobeigums noziegumu sērijai pienācis 3.jūlijā, kad divi maskējušies ļaundari, piedraudot ar ieročiem, piesavinājušies naudu kādā Osnabrikas krājkases filiālē. No šā uzbrukuma pēdas aizvedušas pie dzīvokļa Disenē, un laupītāji apcietināti.

Līdz šim arestēto vidū ir arī divi Latvijas pavalstnieki, kas jau martā bija īslaicīgi nonākuši apcietinājumā. Osnabrikas policijas runasvīrs nesniedza “Dienai” sīkāku informāciju, tikai kā viņu dzīvesvietas minēja Rīgu un kādu Ziemeļlatvijas pilsētu, piebilstot - "cik nu droši to var teikt" un norādot uz viltotajiem personu apliecinošajiem dokumentiem.

Kā kuriozu var minēt bandas valodas zināšanas. Pirmajos uzbrukumos ļaundari likuši bankas darbiniekiem un klientiem gulties uz grīdas, bet šogad 24.jūnijā laupītājs Osnabrikas krājkases filiālē angļu un vācu valodas mistrojumā paģērējis: "Stand up, stand up, gib Geld, gib Geld!" (Kājās, kājās, dod naudu, dod naudu!)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!