Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Ātrās reaģēšanas vienība Eiropā ir nepietiekami pārraudzīta, ekipēta un organizēta, lai stātos pretī Krievijai vai tās militāri attīstītajiem starpniekiem, atsaucoties uz speciālistiem, vienībā iekšēji veikta pētījuma secinājumus komentē "Politico". Vienlaikus tajā atklāts, ka Latvijas speciālisti tai palīdzējuši apgūt daļu no nepieciešamajām prasmēm.

Pētījums atklājot, ka ASV 173. gaisa desanta brigāde, kura bāzējas Itālijā un pēdējā desmitgadē vairākkārt bijusi iesaistīta kaujas un apmācības misijās Irākā un Afganistānā, nav pietiekami sagatavota kaujas operācijām Eiropā, un vajdzības gadījumā reaģēs gausi.

Tā bija pirmā vienība, kas ieradās Baltijā pēc tam, kad Krievija iegāja Ukrainā. Vēlāk tā piedalījusies Ukrainas spēku apmācības programmā, kuras laikā saskarsmē ar pret Krievijas karavīriem un tās atbalstītajiem separātistiem kaujās rūdītajiem ukraiņu karavīriem amerikāņi atklājuši vairākus trūkumus savas brigādes spējās, liecina "Politico" iegūtā brigādes analīzes kopija, kuru medijs sauc par "modinātājzvanu Trampa administrācijai".

Vairāki trūkumi, piemēram, pretgaisa aizsardzības un elektronisko kaujas vienību trūkums brigādē skaidrojami ar tās ilgstošajām misijām Tuvajos austrumos, kur ASV armijas pretiniekiem nebija gaisa spēku un jaunāko tehnoloģiju, kas, piemēram, spētu pārtvert vai traucēt GPS signālus un satelīttelefonu sakarus, kurus amerikāņi plaši izmanto.

Ziņojumā, kas izplatīts tikai ASV armijas vadības personālam, teikts, ka Krievijas spēki tikmēr ir tehnoloģiski attīstīti. Lai gan 173. brigādes aptuveni 4000 vīru nebūtu nopietns pretinieks Krievijas armijai, tam jābūt spēcīgam iemeslam atturēt no uzbrukšanas.

Lai tā par tādu patiešām kļūtu, brigādei būtu nepieciešams ieviest vairākus uzlabojumus. Par vienu no īsākā laikā paveicamiem atzīmēts kamuflāžas tīklu iegāde tehnikas apslēpšanai, kas taktiskajām vienībām līdz šim neesot. Arī pret spridzekļiem izturīgos "Humvees" ieteikts nomainīt pret vieglākiem, ātrākiem un no gaisa ne tik viegli pamanāmiem transportlīdzekļiem. Vienībai nepieciešami arī vieglie tanki, norāda ziņojums, taču brigādes apgāde ar tādiem prasīs vēl vairākus gadus.

173. brigāde izmanto GPS sistēmas, kādas Krievijas spēkiem iespējams neitralizēt vairāk nekā no 80 kilometru attāluma. Savukārt satelīttelefonus var aizvietot ar salīdzinoši lētām augstas frekvences radio sakaru ierīcēm, kuru signālus ir grūtāk uztvert un traucēt.

Šīs prasmes izmantot augstās frekvences radiosignālus ASV ātrās reaģēšanas brigādei ierādījuši Latvijas speciālisti, raksta "Politico". Analīze atklāj, ka februārī aptuveni nedēļu kāds militārās komunikācijas speciālists no Latvijas apmācījis brigādes pārstāvjus augstās frekvences radio lietošanā. Savukārt vēlāk šīs prasmes pilnveidotas, amerikāņiem ar latviešiem kopā piedaloties mācībās Vācijā. Ziņojums norāda, ka šīs prasmes drīzā laikā nepieciešams apgūt arī citām armijas vienībām.

"Politico" atklāj, ka Baltijas kolēģi amerikāņiem ierādījuši arī veidus, kā izbeigt atkarību no GPS lietošanas.

ASV brigādei Eiropā trūkst arī sakaru traucēšanas ierīču. Esošās ir plaši pieejamas iegādei ikvienam no privātām kompānijām, bet spējīgāka speciāli ASV armijas vajadzībām izstrādāta sistēma gaidāma vien pēc sešiem gadiem. Tāpat brigādes ietvaros nepieciešams izveidot nelielas komandas, kuras specializētos pretinieka sakaru traucēšanā, norādot ziņojums.

Kāds anonīms avots ASV armijā medijam atklājis, ka Polijā dislocētajiem amerikāņu spēkiem – 2. kavalērijas pulkam – līdzīgi nākas sadarboties ar Rumānijas armiju, lai izmantotu īsa rādiusa pretgaisa aizsardzības ieročus.

"Politico" aptaujātie eksperti norāda, ka šis ziņojums ir kā trauksmes signāls ne tikai par konkrēto vienību, bet visai ASV armijai nepieciešamajiem uzlabojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!