Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien apsūdzēja Lielbritāniju apzinātā "starptautisko tiesību pārkāpšanā" saistībā ar tās atteikšanos akceptēt Maskavas lēmumu no 1.janvāra slēgt Britu padomes reģionālos birojus Krievijā.
"Lielbritānijas puse apzināti saspīlē attiecības ar Krieviju," sacīja Lavrovs. "Situācijā ap Britu padomi mūsu Lielbritānijas partneri cenšas manipulēt ar starptautiskajām tiesībām, pārkāpjot arī Krievijas likumdošanu."

Britu padome ir iesaistīta 13 gadus ilgā strīdā par savu tiesisko statusu. Tā sevi uzskata par Lielbritānijas vēstniecības kultūras atzaru un nav reģistrēta kā nevalstiskā organizācija atbilstoši Krievijas likumiem.

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns ceturtdien paziņoja, ka Maskavas lēmums slēgt padomes reģionālos birojus ir pilnīgi nepieņemams.

Lielbritānijas amatpersonas ir solījušas turpināt padomes programmas pēc Maskavas noteiktā beigu termiņa.

Krievijas Ārlietu ministrija trešdien paziņoja, ka no 1.janvāra tiks slēgti visi Britu padomes reģionālie biroji.

"Trūkstot likumīgajam pamatam, kas regulētu Britu padomes darbību Krievijas Federācijā, Lielbritānijas puse informēta, ka no 2008.gada 1.janvāra tiks apturēta visu Britu padomes reģionālo nodaļu darbība," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Vienīgais izņēmums būs tās galvenais birojs Maskavā. Aizliegums būs spēkā tik ilgi, līdz tiks noregulēts organizācijas juridiskais statuss, teikts ministrijas paziņojumā.

Krievija apgalvo, ka Lielbritānijas valdības finansētā organizācija, kas popularizē Lielbritānijas kultūru ārzemēs, pārkāpj 1963.gada Vīnes konvenciju par konsulāro darbību. Lielbritānija šo apgalvojumu noraida un atteikusies pakļauties Maskavas lēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!