Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievija patlaban pabeidz klases "zeme-gaiss" raķešu piegādes Sīrijai, piektdien sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Krievija neplāno pārdot - Krievija ir pārdevusi un parakstījusi līgumus jau pirms laba laika, un tā patlaban pabeidz iekārtu - pretgaisa aizsardzības sistēmu - piegādes atbilstoši parakstītajiem līgumiem," žurnālistiem Varšavā sacīja ministrs.

Viņš piebilda ka "nekādas starptautisko tiesību normas to neaizliedz, tas ir aizsardzības bruņojums".

"Tas ir domāts, lai Sīrijai kā importētājam šajā situācijā būtu iespēja sevi aizsargāt pret aviācijas triecieniem, par kuriem, kā mēs zinām, nevarētu teikt, ka tas būtu pilnīgi fantastisks scenārijs," sacīja ministrs.

Laikraksts "The Wall Street Journal" trešdien vēstīja - Izraēla brīdinājusi ASV, ka Krievija plāno pārdot Sīrijai modernas raķešu sistēmas, kas sarežģītu ārvalstu intervenci Sīrijā.

Izraēla sniegusi Vašingtonai informāciju, ka Krievija vistuvākajā laikā grasās pārdot Sīrijai moderno "zeme-gaiss" raķešu "S-300" baterijas, kas var notriekt lidaparātus un spārnotās raķetes.

Raķešu piegādes nākotnē vēl vairāk sarežģīs ASV un to sabiedroto centienus veikt uzlidojumus Sīrijā, noteikt virs Sīrijas lidojumiem slēgtu zonu vai arī iejaukties, lai neitralizētu ķīmiskos ieročus, norādīja laikraksts.

Krievijas raķešu pārdošana Sīrijai būtu reģionam "potenciāli destabilizējoša", ceturtdien brīdināja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Mēs iepriekš esam apliecinājuši, ka šīs raķetes ir potenciāli destabilizējošas attiecībā uz Izraēlas valsti. Un tā mēs vēsturiski to esam skaidri pauduši, ka Savienotajām Valstīm tas rada satraukumu," sacīja Kerijs.

"Es uzskatu, kas mēs to esam pauduši pilnīgi skaidri - mums labāk patiktu, ka Krievija nenodrošinātu atbalstu," preses konferencē Romā norādīja ASV valsts sekretārs.

Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mikdads ceturtdien sacīja, ka Sīrija uz jauniem Izraēlas uzbrukumiem tās teritorijai "atbildēs nekavējoties".

"Ir dotas instrukcijas uz jebkuru jaunu Izraēlas uzbrukumu atbildēt bez augstākās vadības [papildu] instrukcijām, un mūsu atbildes reakcija pret Izraēlu būs spēcīga un sāpīga," solīja ministra vietnieks.
Augsta ranga Izraēlas amatpersonas iepriekš skaidrojušas, ka Izraēlas gaisa spēku triecienu mērķis bijuši Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujiniekiem paredzētie ieroči.

Mikdads to noliedz. "Viņi nekādā ziņā nesasniedza savus mērķus, un viņi meloja, sakot, ka uzbrukums ir bijis vērsts pret "Hizbollah"," norādīja ministra vietnieks.

Tas ir "pilnīgi izslēgts, ka Sīrija varētu to pieļaut vēlreiz", uzsvēra Mikdads.

Atbilstoši mediju ziņām Izraēlas gaisa spēki naktī uz piektdienu un naktī uz svētdienu uzbrukuši militāriem objektiem Damaskas apkaimē. Otrajā uzbrukumā nogalināti 42 karavīri.

Telaviva iepriekš brīdinājusi, ka iejauksies, lai nepieļautu, ka moderni ieroči nonāk "Hizbollah" bruņojumā. Ar šo Libānas šiītu kustību Izraēlai 2006.gadā izraisījās smags karš.

Pagājušās nedēļas uzbrukumi ir jau trešā reize, kad Izraēla kopš Sīrijas nemieru izraisīšanās 2011.gada martā uzbrūk mērķiem Sīrijas iekšienē.
Svētdien Sīrijas valdība norādīja, ka Izraēlas "agresija paver durvis visām iespējām".

"Starptautiskajai sabiedrībai ir jāzina, ka sarežģītā situācija šajā reģionā pēc šīs agresijas ir kļuvusi vēl bīstamāka," pēc ārkārtas sēdes pavēstīja valdība.

Sīrijai "ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums aizsargāt dzimteni, valsti un tautu pret jebkuru uzbrukumu - iekšēju vai ārēju - ar visiem pieejamiem līdzekļiem un potenciālu", norādīja valdība.

Izraēlas laikraksts "Yediot Aharonot" pirmdien vēstīja, ka Telaviva ir nosūtījusi Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam slepenu vēstījumu, norādot, ka Izraēla "nevēlas tikt iesaistīta [Sīrijas] pilsoņkarā".

Kuveitas laikraksts "Al Rai", atsaucoties uz informācijas avotu Asada tuvākajās aprindās, pirmdien ziņoja, ka Sīrijas prezidents ar Krievijas starpniecību ASV nodevis ultimātu, draudot, ka gadījumā, ja Izraēla pret Sīriju īstenos jaunu uzbrukumu, nekavējoties sekos atbilde, kas kļūs par vispārēja kara sākumu.

Sīrijas armija jau ir izvietojusi līdzās robežai ar Izraēlu jaunākās Krievijas raķetes "zeme-zeme", kā arī pretgaisa aizsardzības sistēmas, norādīja laikraksts.

Izraēlas aviācijas triecieni Sīrijai notikuši ar ASV ziņu un atbalstu, intervijā Libānas telekanālam "Al Manar" iepriekš skaidroja Mikdads.
Sīrijas Ārlietu ministrija, svētdien paužot nosodījumu Izraēlas uzlidojumiem, norādīja, ka "'šo uzbrukumu mērķis bija tieša militārā palīdzība teroristu grupējumiem".

Ministrija nosūtījusi protesta vēstuli ANO un ANO Drošības padomei sakarā ar "Izraēlas agresiju, kuras rezultātā vairāki cilvēki gājuši bojā un tikuši ievainoti, turklāt nodarīti nopietni postījumi".

Pirmdien Izraēlas uzlidojumus nosodījusi Ķīna. Savukārt Krievija arī pirmdien pauda "īpašu satraukumu" par ziņām, ka 3. un 5.maijā notikuši Izraēlas uzlidojumi mērķiem Sīrijā.

"Nopietnas bažas" saistībā ar Izraēlas uzlidojumiem vēl svētdien paudis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, vienlaikus mudinot puses ievērot maksimālu savaldību.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!