Foto: AFP/Scanpix

Par slaktiņu Sīrijas pilsētā Hulā, kur piektdien tika nogalināti vismaz 108 cilvēki un ievainoti 300, atbildīgas ir abas konfliktā iesaistītās puses – gan prezidenta Bašara al Asada spēki, gan opozīcijas nemiernieki, pirmdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Šī ir situācija, kad acīmredzami abas puses ir pielikušas savas rokas pie tā, lai bojā ietu mierīgie iedzīvotāji, tostarp desmitiem bērnu un sieviešu," Lavrovs pavēstīja preses konferencē pēc tikšanās ar Lielbritānijas ārlietu ministru Viljamu Heigu.

"Šis rajons atrodas bruņoto kaujinieku kontrolē, bet to ir ielenkuši valdības spēki," paskaidroja Krievijas ārlietu ministrs un piebilda, ka notikušā iemeslus un apstākļus noskaidros izmeklēšanā, kuru Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome uzticēja veikt Sīrijā dislocētajiem ANO novērotājiem.

"Mūsu pozīcija ir izskaidrota paziņojumā presei, kurš vakar tika saskaņots ANO Drošības padomē un kurā tiek nosodīta jebkāda vardarbība, kā arī uzsvērtas Sīrijas valdības saistības pildīt [ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Sīrijā Kofi] Annana miera plānu, visupirms jau ievērojot punktu par to, ka apdzīvotās vietās netiek izmantots smagais bruņojums, un ir uzsvērta arī bruņotās opozīcijas atbildība, kas paredzēta Annana plānā, – neizraisīt nekāda veida vardarbību," klāstīja Lavrovs.

Krievijas ārlietu ministrs atgādināja, ka ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksme par Hulā notikušo traģēdiju tika sasaukta pēc Krievijas iniciatīvas.

"Mēs arī ierosinājām, ka ģenerālmajors Roberts Mods, kas vada ANO novērotāju misiju Sīrijā, pastāstītu Drošības padomes locekļiem, ko ANO novērotāji ieraudzīja, kad apmeklēja traģēdijas vietu," pastāstīja Lavrovs.

Viņš teica, ka telekonferencē Mods apstiprināja, ka šajā rajonā bija redzamas artilērijas un tanku apšaudes pēdas. Tāpat daudzi līķi bija ar ložu ievainojumiem galvā, kas raidītas no tuvas distances, kā arī citas vardarbīgas nāves pazīmes.

ANO Drošības padome svētdien vienbalsīgi pieņēma nesaistošu paziņojumu, stingri nosodot Sīrijas valdību par artilērijas lietošanu slaktiņā Hulas pilsētā.

ANO Drošības padome šajā paziņojumā pieprasīja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai atvilkt smagos ieročus no dzīvojamiem rajoniem uz armijas kazarmām. Paziņojumā arī minēts, ka "atbildīgie par šiem vardarbības aktiem ir jāsauc pie atbildības".

Lielbritānija un Francija bija ierosinājušas šajā paziņojumā vēl stingrāk nosodīt Asada valdību, bet Krievija nepiekrita šādam formulējumam.

Sīrijas valdība svētdien noliedza, ka būtu atbildīga par Hulas slaktiņu, un Krievija vēl arvien nepiekrīt, ka tajā būtu vainojama Sīrijas valdība, paziņoja Krievijas diplomāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!