Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Sīrijas kurdu vidū uztur separātiskus noskaņojumus, pirmdien preses konferencē Maskavā sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. "ASV jau labu laiku kurdus, ar kuriem tās sadarbojas, visādi attur no dialoga ar Damasku. Vašingtona aktīvi sekmējusi un turpina sekmēt separātiskus noskaņojumus kurdu vidū," norādīja ministrs.

"Tiecoties saprast šādas Vašingtonas politikas motīvus, neatliek nekas cits, kā pieņemt, ka tā ir vai nu visas situācijas neizpratne, vai arī apzināta provokācija," viņš piebilda.

Lavrovs arī apliecināja, ka Sīrijas kurdi ir uzaicināti uz Sočos plānoto Sīrijas miera kongresu, neraugoties uz Turcijas izvērsto militāro ofensīvu pret kurdu spēkiem. "Kurdu pārstāvji ir iekļauti sīriešu sarakstā, kas tika uzaicināti piedalīties jaunnedēļ Sočos gaidāmajā Sīrijas nacionālā dialoga kongresā," sacīja ministrs.

Turcija nedēļas nogalē Afrīnas reģionā, Sīrijas ziemeļrietumos, uzsāka vērienīgu sauszemes un gaisa spēku operāciju pret ASV atbalstītajiem kurdu spēkiem, Sīrijas septiņu gadu pilsoņkarā atklājot jaunu fronti. Vēl pirms šīs operācijas Turcijas artilērija vairākas dienas Afrīnas reģionā apšaudīja kurdu spēkus.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!