Foto: EPA/LETA
Krievija uzstāj, ka Latvijai un Igaunijai ir jāizpilda starptautisko organizāciju noteiktās rekomendācijas par krievvalodīgo minoritātes tiesībām uz savas dzimtās valodas lietošanu šajās valstīs, sestdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs lūdzam savus kaimiņus Latvijā un Igaunijā, lai viņi izpilda tās rekomendācijas, kuras izstrādājusi ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komiteja, kuras ieteica EDSO augstais komisārs etnisko minoritāšu jautājumos un Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs," Lavrovs teica, uzstājoties Imanuela Kanta vārdā nosauktās Krievijas Valsts universitātes Kaļiņingradā studentiem.

Grūtības iegūt izglītību krievu valodā Latvijā un Igaunijā Lavrovs nosauca par nopietnu problēmu. "Mēs to risinām, pamatojoties uz vērtībām, kas ir kopīgas visai Eiropas civilizācijai," klāstīja Krievijas Ārlietu ministrs.

"Iniciatīvas, kas brīžiem parādās Latvijā, ir virzītas uz to, lai vispār pārtrauktu skolās izglītību krievu valodā, kas jau pašos pamatos ir pretrunā šīm Eiropas kopīgajām vērtībām," uzsvēra Lavrovs.

Turklāt viņš pozitīvi novērtēja to, ka jaunieši no kaimiņvalstīm izvēlas augstāko izglītību iegūt Krievijā, tomēr uzsvēra, ka arī šajās valstīs ir jārada apstākļi, ka tie, kas vēlas mācīties, to var izdarīt.

Eiropas Padome ir rekomendējusi Latvijai izpildīt 1995.gadā parakstīto Vispārējo mazākumtautību konvenciju, kura paredz visu tautību vienlīdzīgas tiesības, kā arī tiesības paust viedokli un saņemt informāciju etniskās minoritātes valodā. Tā paredz arī tiesības iegūt vidējo izglītību nacionālajā valodā, saglabājot cittautiešu vidusskolas.

ANO rekomendācijās Latvija mudināta turpināt pasākumus jebkuras diskriminācijas izskaušanā, kā arī turpināt pasākumus, kas veicina Latvijas pilsonības iegūšanu, tostarp Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!