Foto: AFP/Scanpix
Ledus daudzums Ziemeļu Ledus okeānā noslīdējis līdz rekordzemam līmenim, ziņo portāls "Weather Underground", atsaucoties uz Dānijas Meteoroloģijas institūta un citu organizāciju datiem.

Šopavasar Arktikā konstatēta straujākā ledus kušana kopš 1978. gadā tika sākti novērojumi ar satelītiem. Gan aprīlī, gan maijā ledus platība bijusi krietni mazāka par iepriekšējo zemāko līmeni.

Ledus kušana Arktikā ik gadu turpinās līdz septembrim, un līdzšinējais absolūtais minimums reģistrēts 2012.gada septembrī.

Straujo Arktikas ledāju kušanu šopavasar izraisījusi neparasti augsta gaisa temperatūra. Vidējā gaisa temperatūra kopš gada sākuma dažos apgabalos sasniegusi pat desmit grādu virs normas.

Ledus un sniega kušanu, iespējams, paātrina plašie savvaļas ugunsgrēki Kanādā un Sibīrijā, - pelniem pārklājot balto virsmu, tiek vairāk absorbēta Saules gaisma un siltums.

Zinātnieki iepriekšējos gados izteikuši hipotēzi, ka sarūkošās ledāju platības Arktikā var nozīmēt vairāk aukstuma viļņu un sniega vētru Ziemeļu puslodes vidējā platuma grādos, tajā skaitā ASV un Eiropā.

Tā kā ledus sedz arvien mazāku ūdens platību, okeāns vasarā uzņem vairāk Saules enerģijas. Ūdenī uzkrātais siltums ziemā silda atmosfēru, samazinot gaisa spiediena un temperatūras starpību starp Arktiku un vidējā platuma grādiem. Tas savukārt vājina dominējošos vējus, kas parasti neļauj aukstumam aizplūst uz dienvidiem, un līdz ar to pieaug varbūtība, ka vidējā platuma grādos ieplūst aukstās arktiskās gaisa masas.

Jau ziņots, ka 12 mēnešus pēc kārtas uz Zemes ir pārspēti mēneša karstuma rekordi, pateicoties globālās sasilšanas un dabas parādības "El Ninjo" kombinācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!