Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Opozīcijā esošā Lielbritānijas Leiboristu partija otrdien pirmo reizi paudusi atbalstu vēl viena "Brexit" referenduma sarīkošanai, norādot, ka šādā referendumā iestātos par valsts palikšanu Eiropas Savienībā (ES).

Leiboristi pieprasīs, lai politiķis, kurš gūs uzvaru cīņā par Konservatīvās partijas līdera amatu un kļūs par premjerministru, konservatīvo panākto vienošanos ar ES nodotu balsošanai referendumā. "Iespējai par palikšanu esot biļetenā, leiboristi aģitēs par palikšanu," teikts partijas paziņojumā.

Šis jautājums sašķēlis partiju. Daudzi leiboristu vēlētāji, kas dzīvo strādnieku šķiras rajonos, 2016. gada "Brexit" referendumā balsoja par izstāšanos no ES, tomēr vairums leiboristu parlamentāriešu atbalsta palikšanu ES.

Partijas līderis Džeremijs Korbins ilgstoši bijis eiroskeptiķis un nav pakļāvies spiedienam atbalstīt vēl vienu referendumu.

Tomēr pēc tam, kad pirmdien ar leiboristiem saistītās arodbiedrības šo soli atbalstīja, Korbins piekāpās.

Leiboristi tagad atbalstīs palikšanu ES, nevis izstāšanos bez vienošanās vai konservatīvo panāktu vienošanos. Gadījumā, ja partija nāks pie varas vēl pirms "Brexit", tās nostāja būs atkarīga no tā, kādu vienošanos tā varēs panākt ar Briseli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!