Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunapstiprinātā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ir brīdinājusi no netaisnas izturēšanās pret Eiropas Savienības (ES) austrumu dalībvalstīm, lai gan EK, kuru viņa pēc dažiem mēnešiem sāks vadīt, ir solījusi vērsties pret dalībvalstīm likuma varas jautājumā.

"Centrālās un Austrumeiropas valstīs daudziem ir sajūta, ka tās netiek pilnīgi pieņemtas," Leiena sacīja izteikumos, kurus citēja Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung". Viņas sniegtās intervijas šim un citiem laikrakstiem tiks publicētas piektdien.

Viņa sacīja, ka finansiālas sankcijas pret ES dalībvalstīm būtu izmantojamas tikai kā "absolūti pēdējais līdzeklis".

"Mums visiem ir jāiemācās, ka pilnīga likuma vara vienmēr ir mūsu mērķis, bet neviens nav perfekts," viņa piebilda.

Leiena arī pieļāva iespēju, ka viņa varētu piekāpties Itālijai tās lielā budžeta deficīta jautājumā. Viņa sacīja, ka ES budžeta noteikumi pastāv pamatotu iemeslu dēļ, "bet ir arī daudz elastības", kas var labāk tikt izmantota, lai pieļautu investīcijas izaugsmē.

Citā intervijā viņa apsolīja stingru nostāju pret Krieviju, paziņojot Vācijas laikrakstam "Die Welt", ka Kremlis "nepiedod vājumu" un ka sankcijas pret to ir jāsaglabā, tomēr viņa arī solīja piedāvāt jaunu sarunu kārtu ar Krieviju.

Bijusī Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, kuru Eiropas Parlaments otrdien ar nelielu balsu vairākumu apstiprināja EK prezidenta amatā, 1.novembrī nomainīs šajā amatā Žanu Klodu Junkeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!