Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena draudējusi vērsties pret Poliju saistībā ar Polijas Konstitucionālā tribunāla lēmumu, ka daži Eiropas Savienības (ES) līguma panti nav savienojami ar Polijas konstitūciju.

ES komisāru sanāksmē Leiena šodien paziņoja, ka Polijas Konstitucionālā tribunāla lēmuma sākotnējā analīze liecina, ka tas rada nopietnas problēmas ES, atklāja ES enerģētika komisāre Kadri Simsone.

Leiena lika noprast, ka gadījumā, ja padziļināta analīze apstiprinās šīs bažas, iespējami vairāki atbildes veidi, tostarp var tikt sāktas jaunas pārkāpuma procedūras pret Poliju par ES tiesību normu neievērošanu. Tas savukārt var novest pie lietas izskatīšanas ES Tiesā un finansiālām sankcijām.

Varētu tikt izmantots arī jaunais ES vērtību aizsardzības mehānisms, kas ļautu aizturēt ES budžeta maksājumus valstīm, kas ES skatījumā pārkāpj bloka tiesības.

Brisele jau ir sākusi septītā panta procedūru pret Poliju par ES vērtību pārkāpšanu, bet Leiena var paplašināt lietu, iekļaujot arī minēto Konstitucionālā tribunāla lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!