Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs aicinājis Amerikas Savienotās Valstis (ASV) "būt saprātīgiem" un pārtraukt karu ar Eiropas Savienību (ES) un Ķīnu, vēsta politiskās analītikas portāls "Politico".

"Pasaules tirdzniecība nevar balstīties uz džungļu likumiem, taču vienpusējs tarifu pieaugums ir pielīdzināms šiem likumiem," intervijā "AFP" atzinis Lemērs. Viņš piebildis, ka, ievērojot džungļu likumus, neviens nebūs uzvarētājs, jo tādējādi samazināsies izaugsme, vājākās valstis būs apdraudētas un tiks radītas postošas politiskās sekas.

Francijas finanšu ministrs pagājušajā nedēļā ar runu uzstājās G20 valstu finanšu ministru samitā Buenosairesā.

Arī Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs pirms sanāksmes aicināja ASV sargāt uz noteikumiem balstīto tirdzniecības kārtību.

"Ja Eiropa tic brīvai tirdzniecībai, mēs esam gatavi parakstīt brīvās tirdzniecības līgumu bez tarifiem, bez nodokļu barjerām un bez subsīdijām. Visiem trim nosacījumiem jābūt iekļautiem," sestdien kolēģiem sacīja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

ASV ir noteikusi tarifus ES tēraudam un alumīnijam. Valsts prezidents Donalds Tramps draudējis arī iekasēt nodevas ārvalstu automobiļu importam.

Partneri no ES kritizējuši izteiktās provokācijas. Lemērs G20 samitā sacījis, ka Francija un citas valstis "nevedīs sarunas ar ieroci pie galvas," ziņo "Politico".

Trešdien Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram ir plānota tikšanās ar Trampu Vašingtonā, kurā viņš centīsies mazināt nesaskaņas tirdzniecības jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!