Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lēmums par iznīcinātāju F-16 nodošanu Ukrainai būs jāpieņem ASV, trešdien paziņoja Lielbritānijas un Vācijas aizsardzības ministri.

"Tas ir Baltā nama ziņā, lai izlemtu, vai tas vēlas nodot šo tehnoloģiju," pēc sarunām ar Vācijas kolēģi Borisu Pistoriusu Berlīnē sacīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless.

"Tas ir atkarīgs no Baltā nama, vai F-16 kaujas lidmašīnas var tikt piegādātas," piebilda Pistoriuss.

Voless norādīja, ka Lielbritānijai nav F-16 lidmašīnu, kā arī uzsvēra, ka tā neplāno neko nosūtīt no saviem iznīcinātājiem "Typhoon".

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks un Nīderlandes premjerministrs Marks Rite otrdien paziņoja, ka veidos "starptautisku koalīciju" iznīcinātāju piegādei Ukrainai.

Sunaks un Rite vienojās sadarboties, lai izveidotu starptautisku koalīciju nolūkā nodrošināt Ukrainas gaisa spēkus ar visu nepieciešamo, sākot ar pilotu apmācību un beidzot ar iznīcinātāju F-16 iegādi, pēc abu valdību vadītāju tikšanās Eiropas Padomes samitā Islandē paziņojis Lielbritānijas premjera preses dienests.

Pēc tikšanās ar Sunaku pirmdien Londonā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis bija pozitīvi noskaņots par šādas "iznīcinātāju koalīcijas" izveidi.

Rietumvalstis līdz šim bijušas atturīgas solījumos piegādāt Ukrainai iznīcinātājus, kas sniegtu pārsvaru pār Krieviju Ukrainas debesīs.

Tomēr Sunaks pirmdien apliecināja, ka Lielbritānija gatavojas atvērt ukraiņu pilotu apmācību skolu.

Vienlaikus arī Francijas prezidents Emanuels Makrons piedāvāja apmācīt ukraiņu iznīcinātāju pilotus, tomēr noraidīja iespēju Kijivai piegādāt iznīcinātājus.

Arī Beļģija ir solījusi apmācīt Ukrainas pilotus F-16 vadīšanā.

Reaģējot uz Sunaka un Rites solījumu, Zelenskis paziņojis, ka tas ir "labs sākums koalīcijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!