Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijā ražoto tanku "Leopard 2" piegādes Ukrainai nav atkarīgas no ASV tanku "M1 Abrams" piegādēm, piektdien sacīja Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Hēbeštreits.

"Nevienā brīdī nav bijis sasaistes vai prasības, ka ir jānotiek vienam, lai notiktu otrs," Berlīnē sacīja Hēbeštreits.

Vācu medijos iepriekš parādījusies informācija, ka Vācijas kanclers Olafs Šolcs piegādās Vācijas tankus "Leopard", vienīgi ja ASV piegādās līdzvērtīgas kaujas mašīnas, proti, tankus "Abrams".

"Man ir grūti iztēloties, ka Vācijas kanclers diktē kaut kādus nosacījumus vai izvirza kaut kādas prasības amerikāņu prezidentam," sacīja Hēbeštreits.

Viņš gan arī uzsvēra, ka darbības koordinācija ar ASV Vācijas valdībai ir svarīga.

Polija un Somija iepriekš paziņojušas par saviem nodomiem piegādāt Ukrainai tankus "Leopard 2" Eiropas alianses ietvaros, tomēr Vācija par šo ideju līdz šim klusējusi.

Hēbeštreits apgalvoja, ka Vācijas valdība oficiālus pieprasījumus no Polijas nav saņēmusi.

Atbildot uz jautājumu, kā Vācijas valdība reaģētu, ja Polija šos tankus piegādātu bez Vācijas eksporta licences, Hēbeštreits sacīja: "Visi mūsu partneri pavisam noteikti vēlas būt likumpaklausīgi."

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss piektdien Vācijas pilsētā Ramšteinā notiekošajā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē pavēstīja, ka vēl nav pieņemts lēmums par tanku "Leopard" piegādēm Ukrainai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!