Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas Republikas tiesa līdz ceturtdienai atlikusi lēmuma pieņemšanu par to, vai atbrīvot pret drošības naudu savas draudzenes iepriekš plānotā slepkavībā apsūdzēto protēžu skrējēju Oskaru Pistoriusu.

Miertiesnesis Desmonds Nairs atzina, ka pagaidām nav pietiekamu pierādījumu, kuri apliecinātu, ka slepkavība bija iepriekš plānota, kas varētu paaugstināt iespējamo drošības naudas apmēru.

Lietas izskatīšanā pagaidām ir daudz neskaidrību. 26 gadus vecais Pistoriuss uzstāj, ka 29 gadus veco modeli Rēvu Stēnkampu nogalināt nav vēlējies, bet nošāvis viņu nejauši aiz aizvērtām tualetes durvīm, domājot, ka mājās ir ielauzies zaglis.

Jaunā sieviete tika atrasta mirusi 14.februārī Pistoriusa mājā Pretorijā ar trim šautām brūcēm galvā, elkonī un gūžā.

Tomēr kāda sieviete, kas dzīvo tajā pašā dzīvojamo māju kompleksā, kur atrodas slepkavības vieta, stāstījusi, ka "dzirdēja balsis, kas izklausījās kā nepārtraukts strīds no pulksten diviem līdz trijiem naktī", kas ir dažas stundas pirms Stēnkampas nāves, tiesai teica prokurors Džerijs Nels.

Savukārt kāds cits aculiecinieks stāstīja, ka ir dzirdējis šāvienus, kliegšanu un tad atkal šāvienus, tiesai teica detektīvs Hiltons Bota, bet sportista advokāti uzstāja, ka liecības snieguši cilvēki, kas atradās vismaz 300 metru attālumā no mājas, kurā notika slepkavība.

Detektīvs tomēr atzina, ka nozieguma vietā gūtie pierādījumi varētu būt saistīti arī ar Pistoriusa versiju par to, ka viņš draudzeni nošāvis kļūdas dēļ.

Otrdien apsūdzētais tiesas zālē uzstāja, ka viņam nebija nodoma izdarīt šo slepkavību. "Man nebija nodoma nogalināt manu draudzeni Rēvu Stēnkampu," sacīja Pistoriuss savos pirmajos publiskajos izteikumos kopš 14.februārī notikušās slepkavības. "Mēs bijām ļoti iemīlējušies un nevarētu būt vēl laimīgāki," viņš klāstīja par savām attiecībām ar draudzeni.

Policija arī norādīja, ka Pistoriuss jau iepriekš ir bijis aizturēts savās mājās Pretorijā par uzbrukumu, tomēr tolaik apsūdzības viņam nav izvirzītas.

Pistoriuss paskaidroja, ka ierocis naktī atradās zem viņa gultas, jo viņš jau iepriekš ir cietis no vardarbības, turklāt ir saņēmis nāves draudus.

Tomēr prokuratūra gatavojas viņam izvirzīt apsūdzības par nelicencētas īpaša 38.kalibra munīcijas glabāšanu.

Policija, veicot kratīšanu sportista mājās, atrada dopinga preparātu testosteronu, adatas un šļirces. Savukārt Pistoriusa advokāts uzstāja, ka atrastā viela ir augu valsts preparāts, ko sportistam atļauts lietot.

Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja paziņoja, ka ir veiktas dopinga pārbaudes pirms viņa startiem un to laikā pērn paraolimpiskajās spēlēs Londonā un tās bijušas negatīvas.

Pistoriuss pērn Londonā kļuva par pirmo sportistu ar amputētām kājām, kurš piedalījies olimpiskajās spēlēs. Viņš startēja 400 metru skrējienā un 4x400 metru stafetē. Savukārt paraolimpiskajās spēlēs Pistoriuss kļuva par čempionu 400 metru distancē.

Tomēr viņa privātā dzīve ir bijusi visai vētraina ar skarbu uzvedību, skaistām sievietēm, ieročiem un ātrām mašīnām.

2009.gadā viņš pavadīja nakti cietumā aizdomās par uzbrukumu ballītē kādai 19 gadu vecai sievietei.

Reiz intervijā viņš atzinās, ka gultā viņam blakus ir pistole, automāts, kriketa nūja un beisbola nūja, jo viņam ir bail no laupītājiem, kas varētu ielauzties viņa mājās.

Viņš ir atklājis, ka gadā nopelna 5,6 miljonus randu (330 tūkstošus latu), viņam pieder 570 tūkstošus ASV dolāru (298 tūkstošu latu) vērtā māja, kurā notika slepkavība, un vēl divi nekustamie īpašumi.

Reklāmas ar Pistoriusa līdzdalību pēc notikušā ir atcēluši viņa sponsori ASV kompānijas "Nike" un "Oakley". Arī Francijas kosmētikas kompānija "Clarins" trešdien apturēja smaržu reklāmu ar Pistoriusa piedalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!