No 89 bojātiem Ļenskas naftas bāzes rezervuāriem Jakutijā plūdos Ļenas upē izlija 12 814 tonnu naftas produktu - 6500 tonnu benzīna un 6314 tonnu mazuta un dīzeļdegvielas, ziņo Sahas (Jakutijas) Ārkārtējo situāciju pārvalde.
Pagaidām vēl ir grūti noteikt ekoloģiskās katastrofas patiesos apmērus, jo, piemēram, Ļenskas rajona administrācijas vadītājs Viktors Samoilovs apgalvo, ka Ļenā ieplūduši 18 tūkstoši tonnu degvielas.

Krievijas Vides aizsardzības ministrijas īpašās komisijas eksperti apgalvo, ka ūdens resursiem nodarīts kaitējums 2,5 miljardu rubļu (54,7 miljonu latu) apmērā.

Pēc ziņām, kas saņemtas no Jakutijas, patlaban no Ļenskas naftas bāzes rezervuāriem tiek izsūknēti tajos palikušie naftas produkti. Tabagas un Jakutskas apkaimē ik pēc trim stundām tiek ņemti ūdens paraugi. Speciālisti apgalvo, ka pagaidām tur Ļenas upes ūdens kvalitāte atbilst normai.

Krievijas Vides aizsardzības ministrijas rīcībā vēl neesot ziņu, cik liels un kur atrodas izplūdušo naftas produktu plankums. Savukārt aviācijas izlūkošanas dienests apgalvo, ka piecus kilometrus garš naftas plankums patlaban plūst gar Jakutsku. Eksperti atzīst, ka daļa degvielas varējusi nokļūt nevis tieši ūdenī, bet gan iesūkties porainajos ledus blāķos.

"Ziņas, ka Ļenai draud ekoloģiska katastrofa , ir priekšlaicīgas," paziņojis Sahas vides aizsardzības ministra vietnieks Valērijs Agejevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!