Foto: LETA
Tukuma novada pašvaldība iesniegs Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē (NKMP) pieteikumu par Lestenes Brāļu kapu ansambļa iekļaušanu valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā, lēmusi novada dome.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā Irlavas un Lestenes pagastu pārvaldes vadītāja Viļņa Janševska iesniegumu ar lūgumu izskatīt jautājumu par Lestenes Brāļu kapu ansambļa iekļaušanu valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā kā objektu ar mākslas un arhitektūras vērtību.

Saskaņā ar likumu "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" kultūras pieminekļi ir kultūrvēsturiskā mantojuma daļa - kultūrvēsturiskas ainavas un atsevišķas teritorijas, kā arī atsevišķi kapi, ēku grupas un atsevišķas ēkas, mākslas darbi, iekārtas un priekšmeti, kuriem ir vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība un kuru saglabāšana nākamajām paaudzēm atbilst Latvijas valsts un tautas, kā arī starptautiskajām interesēm.

Pašvaldībā skaidroja, ka Lestenes Brāļu kapu ansambļa arhitektoniskais risinājums, ko izstrādājis un realizējis Edvīna Vecumnieka arhitektu birojs, ar tā centrālo tēlu - tēlnieces Artas Dumpes pieminekli "Dzimtene - Māte - Latvija", ir mākslinieciski augstvērtīgs tēlniecības darbs, kas simboliskā veidā atgādina par Latvijas vēstures traģiskākajiem mirkļiem un uzsver vispārcilvēcisko vērtību nozīmi mūsdienu sabiedrībā. Lestenes brāļu kapi ir otrā lielākā Otrā pasaules kara laikā kritušo latviešu karavīru apbedījumu vieta Latvijā aiz Rīgas Brāļu kapiem. Lestenes Brāļu kapi izveidoti laikā no 1998. līdz 2008. gadam.

Tukuma muzejs ir sagatavojis pieteikumu NKMP ar priekšlikumu Lestenes Brāļu kapu ansambļa iekļaušanai valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un dome atbalstīja tā iesniegšanu NKMP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!