Foto: AP/Scanpix

Itālijas premjerministrs Enriko Leta trešdien ir izturējis parlamenta uzticības balsojumu, bet bijušais premjers Silvio Berluskoni, kura paziņojumi par savas partijas ministru atsaukšanu izraisīja politisko krīzi, pēdējā brīdī mainīja nostāju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Parlaments ar pārliecinošu balstu vairākumu apliecināja uzticību Letas centriski kreisās koalīcijas valdībai. Par balsoja 235, bet pret bija 70 deputāti, bet ap desmit kvēlākie Berluskoni sekotāji zāli pameta un balsojumā nepiedalījās.

Politiskā krīzē iesākās pagājušajā piektdienā, kad Ministru kabinetam nebija izdevies panākt vienprātību un apstiprināt vairākus būtiskus budžeta pasākumus, ko neatbalstīja Berluskoni vadītā centriski labējā Brīvības tautas partija (PDL).

Leta paziņoja, ka demisionēs, ja tuvākajā laikā nenotiks uzticības balsojums par viņa administrāciju. Savukārt Berluskoni sestdien lika pieciem savas partijas ministriem atkāpties un gāzt valdību.

Tomēr izrādījās, ka daži no ministriem sliecās nepaklausīt bijušajam premjeram un pamazām kļuva skaidrs, ka Berluskoni ir pārvērtējis savu ietekmi.

“Itālijai ir nepieciešama valdība, kas spējīga ieviest strukturālas un institucionālas reformas. Mēs, ne bez iekšējas cīņas, esam nolēmuši atbalstīt uzticības balsojumu,” Senātā pirms balsošanas sākuma negaidīti paziņoja trīs reizes Itālijas valdību vadījušais vīrs, kura poliskā ietekme nu varētu būt stipri iedragāta.

Savukārt Leta runā brīdināja, ka valdības krišana Itālijai būtu “nāvējošs risks”.

Berluskoni partija iebilda pret valdības plāniem palielināt tirdzniecības nodokli, kas ir daļa no plāna samazināt valsts lielo parādu. Taču pār koalīciju ēnu met arī Berluskoni juridiskās problēmas – viņš ir piedraudējis traucēt valdības darbu, ja viņš tiks izslēgts no Senāta par nodokļu krāpšanos. Senāta komisija šo jautājumu plāno izskatīt šonedēļ.

Itālijas koalīcijas valdība izveidota pēc nepārliecinošām vēlēšanām un divu mēnešu politiskā strupceļa februārī. Eiropas Savienības (ES) trešā lielākā ekonomika cīnās ar finansiālām grūtībām. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir brīdinājis, ka nesaskaņas koalīcijā rada risku valsts novājinātajai ekonomikai.

Berluskoni Itālijas politikā dominēja gandrīz 20 gadu, līdz atkāpās no premjera amata 2011. gadā, kad turpinājās Itālijas ekonomikas lejupslīde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!