Foto: DELFI
Šveices pilsētā Davosā notiekošais Pasaules ekonomikas forums ikgadēji pievelk politiskos un ekonomiskos līderus. Daļu aicina, citi maksā milzu naudu, lai pagozētos banketos, kur pulcējas globālās sabiedrības krējums, kā arī ķertu šeit virmojošās idejas.

Uzaicinājumu uz šī gada forumu jau drīz pēc ievēlēšanas saņēma arī Latvijas prezidents Egils Levits. 

Kā jūs vienā teikumā raksturotu, kāpēc devāties uz Pasaules ekonomikas forumu Davosā?

Lai tiktos ar pasaules politiskajiem un ekonomiskajiem līderiem, kuri veidos pārmaiņas pasaulē, Eiropā un Latvijā, jo esam pieslēgti pasaulei. Arī Latvijas skatījumam jāparādās šajā forumā.

Iepriekš vairāki prezidenti nav saņēmuši uzaicinājumu uz Davosu. Tostarp, kad tādu nesaņēma Andris Bērziņš, viņš komentēja, ka izvēlas doties atpūtas braucienos tuvākā lokā. Kā vērtējat tādu skatījumu?

Pasaule atrodas lielu pārmaiņu priekšā, kas jau faktiski ir sākušās. Es un, domāju, neviens latvietis nevēlētos, lai mēs atpaliktu vai mums nebūtu, ko pasaules forumā teikt. Tieši tādēļ uzskatu, ka ir svarīgi tikties un paust mūsu viedokli – gan Latvijas skatījumu uz pārmaiņām, gan līdzveidot tās ar savu domu. Esam Eiropas un pasaules sastāvdaļa – tāpat kā zviedri, somi vai poļi. Mums nav jāsēž maliņā, bet mums ir jābūt vidū ar savu – pietiekami skaļu – balsi.

Reizē, kad Bērziņš nesaņēma ielūgumu, uz Davosu bija ielūgta Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, un profesors Ojārs Skudra tolaik to skaidroja tā, ka viņas idejas ekonomikā ir interesantas foruma organizatoriem. Kāpēc, jūsuprāt, jūs esat interesants?

Tas jāprasa tiem, kas mani uzaicināja. Tur pats nevar pieteikties. Iespējams, viņi ir saklausījuši, ko esmu teicis līdz šim par globālām, Eiropas un Latvijas problēmām, un uzskatīja, ka tas ir gana interesanti, lai izskanētu arī šajā forumā. Es gan nevēlos komentēt, kāpēc kāds no iepriekšējiem prezidentiem ir vai nav uzaicināts, varu tikai komentēt, kāpēc esmu uzaicināts pavisam drīz pēc ievēlēšanas.

Foruma laikā visskaļāk izskanēja ASV prezidenta Donalda Trampa un klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas dalības fakts un Davosā apspriestā klimata pārmaiņu tematika. Kas jums šķita nozīmīgākais forumā?

Svarīgākais bija divi virzieni, par kuriem foruma dalībnieki dažādās diskusijās izteica viedokļus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!