Foto: AFP/Scanpix

Saidā Libānas dienvidos sadursmēs ar radikālā sunnītu garīdznieka šeiha Ahmada al Asira atbalstītājiem krituši vismaz 16 Libānas armijas karavīri, aģentūrai AFP pirmdien pavēstīja armijas pārstāvis.

Sadursmes sākās svētdienas pēcpusdienā pēc tam, kad Asira atbalstītāji atklāja uguni uz armijas kontrolposteni. Libānas Nacionālā ziņu aģentūra un aculiecinieki ziņo, ka kaujas pirmdien kļuvušas vēl intensīvākas.

Libānas armijas komandieris solījis, ka cīņas turpināsies, kamēr šeihs Asirs netiks "piebeigts". Savukārt karatiesa izdevusi orderi garīdznieka un 123 viņa sekotāju arestam.

Konflikts, kas pārņēmis kaimiņos esošo Sīriju, saasinājis starpkopienu attiecības arī Libānā, novedot pie sporādiskiem vardarbības uzliesmojumiem visā valsts teritorijā. Taču kaujas Saidā ir asākais konflikts, kādu Libāna pieredzējusi kopš pilsoņkara sākuma Sīrijā.

Mediji brīdina, ka Libāna nonākusi "izšķiroša pārbaudījuma" priekšā, atsaucot atmiņā asiņaino pilsoņkaru, kurš valsti plosīja no 1975. līdz 1990.gadam.

Aculiecinieki stāsta, ka apšaudes troksnis Saidas austrumu priekšpilsētās agrā pirmdienas rītā kļuvis skaļāks.

"Sadursmes ir ļoti sīvas, un ik pa piecām minūtēm mēs dzirdam skaļu raķešu un rokas ieroču šāvienu troksni," AFP pavēstīja kāds vietējais iedzīvotājs.

Mediķi ziņo, ka sadursmēs kopš svētdienas ievainoti vismaz 35 cilvēki, galvenokārt civilisti.

Valdība otrdien izsludinājusi sēras, lai pieminētu kritušos karavīrus.

Kāds salafistu garīdznieks AFP pavēstīja, ka svētdien nogalināts viņa miesassargs, kad viņi centušies nokļūt kauju rajonā, lai uzsāktu sarunas par pamieru.

Asiram tuvu stāvošs avots pavēstījis, ka nogalināti arī pieci radikālā garīdznieks sekotāji.

Kaujās iesaistījušies ari divi islāmistu grupējumi no Ein el Hilvehas palestīniešu bēgļu nometnes – "Jund al Sham" un "Fatah al Islam", kuru kaujinieki uzbrukuši armijas postenim pie nometnes robežas.

Tikmēr Asira brālis pastāstīja, ka garīdznieks un viņa atbalstītāji atrodoties Abras priekšpilsētas Bilala Ibnrabaha mošejā.

"Ir pieņemts lēmums mūs piebeigt, taču mēs līdz šim brīdim pretojamies," AFP telefoniski sacīja Amdžads al Asirs. "Šeihs Asirs mošejā paliks līdz pēdējai asins lāsei."

Asirs ir pazīstams kā aktīvs šiītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" pretinieks. Garīdznieks un viņa atbalstītāji apsūdz Libānas armiju, ka tā karavīrus rekrutē no "Hizbollah" kaujinieku rindām. Asirs aicinājis savus atbalstītājus doties uz Sīriju un pievienoties nemierniekiem, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Pagājušajā nedēļā Saidā notika arī sadursmes starp Asira atbalstītājiem un "Hizbollah" kaujiniekiem, taču uzbrukums armijas kontrolpostenim bija pārsteigums.

Armija paziņojusi, ka tā "ar dzelzs dūri" vērsīsies pret ikvienu, kas izlējis karavīru asinis. Armijas izplatītajā paziņojumā Asira atbalstītāji aicināti "nolikt ieročus un nekavējoties padoties".

Avots Libānas drošības spēkos pavēstīja, ka arī pamatā sunītu apdzīvotajā Tripolē valsts ziemeļos armijas kontrolposteņi pakļauti rokas ieroču un raķešu apšaudei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!