Foto: Reuters/Scanpix
Desmitiem tūkstoši Libānas opozīcijas atbalstītāju svētdien izgāja ielās, lai atzīmētu sesto gadadienu kopš tautas sacelšanās pret Sīrijas karaspēku un pieprasītu, lai šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" noliek ieročus.

"Ir neiespējami, ka kāds no mums atkal pieņemtu citu spēku valdīšanu pār Libānu, vai tā būtu ārvalstu dominēšana, vai ieroču dominēšana Lībijas iekšienē ārvalstu spēku interesēs," teica aizejošais premjerministrs Saads Hariri, runājot par Irānas atbalstītā šiītu kaujinieku grupējuma bruņojumu.

"Ir neiespējami pieņemt, ka šie ieroči arī turpmāk tiks pavērsti pret tautas demokrātisko gribu," teica Rietumu sabiedrības atbalstītais Hariri. Viņš ir bijušā Libānas premjerministra Rafika Hariri dēls. Rafika Hariri slepkavība 2005.gadā izraisīja tautas sacelšanos, kuras rezultātā Sīrijas spēki pameta Lībiju.

Libānas iedzīvotāji pulcējās Mocekļu laukumā, kas pirms sešiem gadiem bija centrālā protestu vieta, turot rokās valsts karogus un rietumnieciski noskaņoto partiju plakātus.

Pūlis kliedza, ka tauta vēlas, ai ieroči tiktu nolikti, uzsverot, ka Libānā nevaldīs likumi līdz nebūs notikusi atbruņošanās.

Tāpat sapulcējušies cilvēki izkliedza pret Irānu vērstus saukļus. Irāna ir lielākais "Hizbollah" atbalstītājs un libānieši uzskata, ka Irāna izmanto Libānu savu interešu labā un paralizē pašās Libānas ekonomikas attīstību.

Libānā janvārī izjuka gadu pastāvējusī nacionālās vienotības valdība, kad savus amatus atstāja ministri no islāmistu kustības "Hizbollah" un tās sabiedrotajiem politiskajiem spēkiem, protestējot pret ANO tribunālu, kas tika izveidots, lai izmeklētu 2005.gadā notikušo bijušā premjerministra Rafika al Hariri nogalināšanu atentātā.

Par Saada Hariri pēcteci tika izraudzīts "Hizbollah" atbalstītais sunnītu musulmaņu miljardieris Nadžips Mikati, bet Hariri spēki boikotē šo valdību, saucot to par ""Hizbollah" ministru kabinetu".

Rafiks Hariri, kurš bija Libānas premjers no 1992. līdz 1998.gadam un no 2000. līdz 2004.gadam, un vēl 22 cilvēki gāja bojā automobilī ievietotas bumbas sprādzienā, kas 2005.gada 14.februārī tika sarīkots Libānas galvaspilsētā Beirūtā.

Hariri slepkavība izraisīja asu politisku krīzi un Sīrijas bruņoto spēku izvešanu, kuri bija atradušies Libānā kopš 1976.gada. Sākumā Hariri slepkavībā tika vainota Sīrija, kas noliedz savu saistību ar atentātu. Pēc neoficiālas informācijas, iegūti pierādījumi, ka atentātu organizējis radikālais islāmistu grupējums "Hizbollah".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!