Libānas armija Tripoles centrā ir sākusi sīvu uzbrukumu sunnītu kaujiniekiem, pēc trīs dienu sadursmēm svētdien piespiežot tos atkāpties no vecpilsētas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sadursmes, kas sākušās piektdien, tagad pārvietojušās uz sunnītu apdzīvotu pilsētas rajonu. Armija uzbrukumā izmanto bruņumašīnas un tankus. Kaujās krituši vismaz pieci karavīri un divi civiliedzīvotāji, ziņo BBC. 

Kaujinieki, kurus uzskata par saistītiem ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" un grupējumu "Islāma valsts", piedraudējuši nogalināt sagūstītos karavīrus, ja uzbrukums netiks pārtraukts.

Sadursmes sākās piektdien kā reakcija uz ceturtdien notikušu incidentu, kurā tika nogalināti trīs, iespējams, ar "Islāma valsti" saistīti kaujinieki. Lai gan kopš Sīrijas pilsoņu kara sākuma Libānā ir notikušas vairākas bruņotas sadursmes, šī bija pirmā reize, kad kaujinieki ieņēma pilsētas centru.

Sestdien cīņas notika vecpilsētas tirgū, kas ir kandidāts UNESCO pasaules mantojuma statusa iegūšanai. Svētdien pēc armijas uzbrukuma, kurā izmantoti tanki un bruņumašīnas, kaujinieki atkāpušies uz sunnīti apdzīvotu pilsētas rajonu.

Libānas iedzīvotāji asi izjūt pretrunas starp reliģiskajām kopienām, ko pastiprina Sīrijas pilsoņu karš un sadalīšanās Bašara al Asada atbalstītājos un pretiniekos, skaidro BBC.

Tripoles sunnītu kaujinieki apsūdz armiju, ka tā ir nostājusies šiītu kustības "Hezbollah" pusē, kas atbalsta Asada režīmu.

Savukārt piektdien Libāna paziņoja, ka vairs nepieņems bēgļus no kara plosītās Sīrijas, jo ir sasniegts augstākais piesātinātības punkts. Libāna, kurā dzīvo nedaudz virs četriem miljoniem cilvēku, ir uzņēmusi pie sevis 1,1 miljonu Sīrijas bēgļu. Tas apgrūtina gan valsts ekonomisko situāciju, gan veicina starpkopienu spriedzi valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!