Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Libānas premjerministra amatam nominētais Mustafa Adibs sestdien paziņojis, ka atsakās no uzdevuma izveidot jaunu valdību augustā demisionējušā premjera Hasana Diaba kabineta vietā.

Par to Adibs informējis prezidentu Mišelu Aunu, kas 31. augustā uzticēja viņam valdības veidošanu. Vēlāk televīzijas uzrunā viņš lūdzis Libānas tautai piedošanu, ka "nav spējis attaisnot cerības uz reformu komandu", kas varētu glābt dziļā krīzē nonākušo valsti.

Diaba valdība atkāpās 10. augustā, reaģējot uz plašiem sabiedrības protestiem pret politisko eliti, ko izraisīja 4. augustā Beirūtas ostā notikušais sprādziens, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 190 cilvēki un vēl 6000 tika ievainoti. Sprādziens vēl vairāk saasināja postošo ekonomisko un finansiālo krīzi, kurā tiek vainota sistemātiska korupcija un nolaidība.

Adiba atteikšanās veidot valdību ir trieciens Francijas prezidenta Emanuela Makrona centieniem panākt, lai Libānas politiķi izveido neatkarīgu ekspertu valdību, kura spētu īstenot Libānai tik nepieciešamās reformas.

Taču Francijas atbalstītā Adiba pūliņi saskārās ar nopietniem šķēršļiem, jo Libānas ietekmīgākie šiītu grupējumi "Amal" un "Hizbollah" vēlas paturēt kontroli pār Finanšu ministriju. Šādu prasību tie akcentēja pēc tam, kad ASV administrācija šomēnes noteica sankcijas diviem ietekmīgiem ar "Hizbollah" saistītiem politiķiem, tai skaitā bijušajam finanšu ministram.

"Libānai tās ir sliktas ziņas, jo šī bija mūsu pēdējā cerība nodrošināt starptautisku atbalstu neatkarīgu ekspertu valdībai, kas risinātu mūsu ekonomiskās nedienas," ziņu aģentūrai DPA sacījis avots valdībā.

Libānu piemeklējusi dziļākā ekonomiskā krīze kopš 1990. gada, kad valstī beidzās 15 gadus ilgušais pilsoņkarš. Tai būtu ārkārtīgi vajadzīgs starptautisks atbalsts, bet Francija un citas ekonomiskās lielvaras atteikušās palīdzēt, iekams Beirūta neveiks nopietnas reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!