Pirmdien pēdējās Sīrijas karaspēka vienības kravāja mantas, lai dotos prom no Libānas, tādējādi pārtraucot kaimiņvalsts 29 gadus ilgušo kundzību Libānā, raksta ārvalstu mediji.
Svētdien Sīrija izveda no Libānas simtiem karavīru, sadedzinot dokumentus, sagraujot aizsargsienas un aizberot bunkurus, raksta Reuters. Aculiecinieki vēsta, ka tie bija pēdējie karavīri, kas pameta Bekas ielejas militāros posteņus.

Vakara gaitā robežu šķērsoja vismaz 150 kravas automašīnas ar karavīriem un aprīkojumu.

Pirmdien no rīta bija palikuši tikai daži Sīrijas izlūkošanas posteņi, kā arī galvenā izlūkošanas pārvalde Aniaras pilsētā.

Pēdējais, kurš atstās Libānas teritoriju, būs Sīrijas izlūkošanas dienesta priekšnieks Rustums Gazalehs, informē vietēji drošības spēki. Viņš dosies prom otrdien, pēc atvadu ceremonijas Bekas ielejā, dažas stundas pirms tam, kad ANO izdos pārskatu par Sīrijas pakļaušanos Drošības Padomes prasībai izvest bruņotos spēkus.

Sīrija atkāpjas no Libānas saskaņā ar ANO rezolūciju, kas tika apstiprināta septembrī. Valsts bija solījusi izvest karaspēku līdz 30.aprīlim, taču būs to izdarījusi četras dienas ātrāk.

Sīrijas spēki iebruka Libānā no 1975. līdz 1990.gadam notikušā kara sākumā, un kopš kara beigām bija dominējusi kaimiņvalstī. Pirms izvešanas sākuma 8.martā Libānā bija 14 000 Sīrijas karavīru, taču pirms pieciem gadiem to skaits bija 40 000.

Opozīcijas protestu rezultātā tika gāzta arī Sīrijas atbalstītā Libānas valdība, un otrdien parlaments sāks apspriest premjerministra Najiba Mikati jaunā kabineta politiku.

Trešdien notiks uzticības balsojums, un, visticamāk, valdība tajā būs lielu atbalstu. Pēc tam valdība sāks gatavoties vispārējām vēlēšanām, kas paredzētas maija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!