Foto: AFP/Scanpix
Libērijā ceturtdien atcelts pirms trim mēnešiem Ebolas vīrusa dēļ izsludinātais ārkārtas stāvoklis, pavēstīja prezidente Elena Džonsone Sirlīfa.

Šis paziņojums ir skaidra zīme Libērijas pārliecībai, ka tā gūst sekmes cīņā ar nāvējošo vīrusu. Neilgi pirms prezidentes paziņojuma tika publiskota statistika, kas liecina par jaunu saslimšanas gadījumu skaita dramatisku kritumu, tomēr Ebolas vīruss Libērijā prasījis teju 3000 dzīvību.

"Esmu informējusi likumdevēju sapulces vadību, ka es nelūgšu pagarināt ārkārtas stāvokli," sabiedriskā radio ēterā pavēstīja prezidente.

Sirlīfa izsludināja ārkārtas stāvokli 6.augustā, ņemot vērā "acīmredzamās un tiešās briesmas", kas bija radušās Ebolas vīrusa dēļ. Vīruss tobrīd visā Rietumāfrikā bija jau prasījis aptuveni 1000 cilvēku dzīvības.

Noteikumu atvieglošana nenozīmē, ka cīņa ar Ebolu būtu beigusies, bet gan to, ka nesenie striktie pasākumi cīņā pret epidēmiju izrādījušies sekmīgi, uzsvēra Sirlīfa.

Libērija ir rīkojusies "apņēmīgi", nosakot stingrus noteikumus - slēdzot robežas, izsludinot komandanta stundu, nosakot karantīnu, slēdzot skolas, ierobežojot sabiedriskus pasākumus.

"Vīrusam pieņemoties spēkā, tam radot skaidrus draudus valstij, mūsu kaimiņiem un pārējai pasaulei , mēs bijām spiesti izsludināt ārkārtas stāvokli," atzina prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!